- Gravide trenger ikke abort-propaganda

VGTV: Pastor Torp drapstruet etter blodig abortfilm

INNENRIKS

(VG Nett) - Gravide som vurderer abort har det tøft nok sånn som det er. De trenger ikke få slik propaganda, sier Marianne Kjelsvik i rådgivningsjenesten Amathea.

Publisert: Oppdatert: 18.07.09 12:10

Med levende bilder av blodige kroppsdeler og døde fostre i søppelkasser lanserer pastor og stortingskandidat for Kristent Samlingsparti Jan-Aage Torp sin valgkampvideo.

I videoen fokuserer pastoren på partiets syn på abort med sterkere virkemidler enn gjennomsnittet i norske valgkampvideoer.

Konstituert direktør Marianne Kjelsvik i Amathea sier til VG Nett at slike bilder kan være en belastning for gravide kvinner og for kvinner som har tatt abort.

- Den slags demonstrasjon av bilder er ikke nødvendig. Realiteten har disse kvinnene inne i seg likevel. Kvinner i Norge i dag vet hva det dreier seg om. De vet hva de har i magen, sier hun.

Søker på internett

Ifølge Kjelsvik er det veldig vanlig at kvinner skaffer seg kunnskap om abort på egen hånd, og at de ofte finner mer informasjon enn de i utgangspunktet ønsker å finne.

- De søker på «abort» og «abortion» og får opp mange forskjellige linker. Det er uforutsigbart hva man møter, og jeg har blitt fortalt at bankende hjerter og ultralydbilder noen ganger gjør situasjonen vanskeligere. De kan selv oppsøke og skaffe seg informasjon uten at den blir servert, sier hun.

Ifølge Kjelsvik oppstår 75.000 svangerskap hver år i Norge. 16.000 av svangerskapene blir avbrutt.

- Nødvendig med sterke bilder

Pastoren er langt på vei enig med Kjelsvik. Samtidig mener han at informasjonen må være i balanse.

- Det er et stort ansvar å forklare begge synsvinkler på hva en abort er. Jeg er langt på vei enig i at det ikke er nødvendig å se en slik video, men nå valgte jeg å gjøre det slik. Trykket på ufarliggjøring av abort er så massivt at det skal ikke så veldig mye til for å skaffe en balanse, mener Torp.

Han angrer slett ikke på utvalget av bilder i videoen.

- Vi hvisker gjennom hele valgkampen og snakker knapt om temaet. Om jeg èn gang skal bruke sterke virkemidler, så er det sannelig på tide, sier han.

VG Diskutèr:Er det greit å vise slike bilder? Si din meningher

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Drapstruet

Etter videoen ble lansert torsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg.

- Mange har kontaktet meg, sagt «heia, heia» og takket Jesus for at jeg viser disse bildene. Men på YouTube har jeg også sett hat-meldinger. Men du verden, så mange som er glade. Særlig kvinner er positive, sier stortingskandidaten.

Han forteller at i noen av meldingene på videonettstedet YouTube har personer gått så langt at de har drapstruet pastoren.

- Noen skrev at det var farlig for meg å møte dem på gaten. Da ville de plaffe meg ned. Men jeg tar dem ikke på alvor. Jeg er en som skjelles ut og jeg har nesten ikke lagt merke til truslene, sier han.

- Ekte bilder

Pastoren hevder at videoen stammer fra samarbeidspartnere i utlandet.

Er bildene i videoen ekte?

- Ja, klart.

Hvordan kan du vite det?

- Hvorfor betvile det? spør pastoren.

Det er ikke kjent hvem som står bak de blodige bildene eller når filmen er laget.

- Jeg vet ikke, men tror videoen er fra 90-tallet. Det er ingen organisasjon som tar på seg å eie den. Jeg vet ikke helt hvem som har laget den. Den har blitt felleseie og brukes alle mulige steder. Men den er helt sikkert laget i USA. Det er en typisk amerikansk produksjon, sier Torp.

Abortlegedrap

I slutten av mai ble en abortlege skutt og drept på vei til kirken. Personen som har tilstått drapet, påstår han skjøt på grunn av legens syn på abort.

Les også:Omstridt abortlege skutt og drept

Frykter du at noen i Norge kan gå så langt?

- Det finnes gale mennesker i alle leirer. Gale mennesker skriver på YouTube at de vil plaffe ned meg, gale mennesker sier «La oss abortere babyen vår». På 90-tallet hadde vi flere abortlegedrap. Det er forferdelig og tok nesten motet ifra meg, sier Torp.

Her kan du lese mer om