IKKE ENIG: Rettspsykiater Arne Thorvik mener konklusjonen på rapporten som Torgeir Husby og Synne Sørheim har utarbeidet på Anders Behring Breivik ikke er er tilstrekkelig underbygget. Roger Neumann/Scanpix

Mener Breivik-rapporten er ubegrunnet

(VG Nett) Den erfarne rettspsykiateren Arne Thorvik mener at rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig, er for dårlig begrunnet.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg skal være så ydmyk som å si at konklusjonen paranoid schizofreni kan være riktig, men den er langt fra tilstrekkelig underbygget. Hovedinnvendingen er at alternative forståelsesformer av gjerningsmannen og handlingen knapt er drøftet, sier rettspsykiater Arne Thorvik til Aftenposten.

Thorvik er lege spes psykiaktri, har erfaring som fengselslege ved Ullersmo og har fungert som sakkyndig i straffesaker siden 1992. På oppdrag av Aftenposten har han gått gjennom Synne Sørheim og Torgeir Husbys omfattende rapport på Breivik. Rapporten konkluderer med at Breivik er paranoid schizofren og dermed også strafferettslig utilregnelig.

VGTV: - Breivik ville gjennomføre avlsprosjekter på nordmenn

Føler seg som midtpunkt

Breivik selv mener at han om 50 år vil fremstå som en frelser, og at han kan utnevnes til både enehersker og regent i Norge og Vest-Europa etter revolusjonen hans grufulle gjerninger vil fremkalle.

32-åringen fremstiller seg som unik og et midtpunkt for alt som skjer, og mener at alle psykiatere i verden misunner de sakkyndige at de får snakke med ham. Han sammenligner sin situasjon med landssvikoppgjøret etter krigen, ifølge de sakkyndiges rapport.

KRISTISK: Svenn Torgersen, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Breiviks advokat Geir Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra landet sent søndag kveld på Gardermoen. Lippestad kom fra San Diego i California, USA, der det ble gjennomført et politiavhør av Breiviks halvsøster. Lippestad sa at Breivik hadde forsonet seg med rapporten og gikk også ut mot de som har kritisert rapporten.

- Det som slår meg litt, hvis jeg skal være litt lite ydmyk, er at mye av kritikken kommer fra folk som verken har innsikt i saken eller har faglig eller medisinsk kunnskap. Det viktige nå er å avvente hva kommisjonen sier om rapporten, sier Lippestad.
- Dokumenterer ikke

Professor emirutus i klinisk psykologi Svenn Torgersen er enig med Thorvik.

-Rapportens begrunnelse for valg av diagnostiske kjennetegn synes ikke å treffe. Dette utelukker ikke at han er paranoid schizofren. Men rapporten dokumenterer ikke det, etter min mening, sier Torgersen til Aftenposten.

Torgersen mener også at de sakkyndige bommer når de beskriver Breiviks vrangforestillinger som bisarr og spør seg om diganosen heller er paranoid psykotisk.

-Jeg finner ikke noe sted dokumentert at bisarre vrangforestillinger foreligger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder