SKAL INN: Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) sammen med Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKAL INN: Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) sammen med Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Har vurdert å kaste Kleppa og Brekk flere ganger

Slagsvold Vedum og Arnstad inn i regjeringen

INNENRIKS

SLOTTSPLASSEN (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har byttet ut to statsråder fra Senterpartiet i ekstraordinært statsråd.

Publisert: Oppdatert: 19.06.12 12:58

Marit Arnstad blir ny samferdselsminister og Trygve Slagsvold Vedum tar over i Landbruksdepartementet.

Dermed er samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og landbruksminister Lars Peder Brekk ferdig i regjeringen.

- Jeg kommer til å savne begge to og takker begge to for godt samarbeid, sier statsminister Jens Stoltenberg til pressen etter det ekstraordinære statsrådet.

- Var det nødvendig at Kleppa og Brekk måtte gå nå, Stoltenberg?

- Dette har blitt vurdert over lang tid, det er ikke første gang dette har blitt diskutert i regjeringen. Nå var et passende tidspunkt.

- Hvor lenge har Kleppa sittet på oppsigelse?

- Vil ikke kalle det det, og vil heller ikke gå inn på hvor langt tilbake i tid vi har diskutert dette.

Drøftet lenge

Han avkrefter at landbruksministerens avgang har noe med landbruksoppgjøret å gjøre, men sier at dette har vært planlagt en god stund.

- Dette er noe vi har kommet frem til i fellesskap, det har vært drøftet over tid, og jeg mener at det viktige var å gjøre det nå.

- Lars Peder Brekk er en personlighet jeg har satt stor pris på å jobbe sammen med, han har vært med på å løfte landbruket og har et brennende engasjert hjerte for bygdene og for norsk mat.

- Har det vært vanskelig å beholde to statsråder som har vært så omdiskuterte?

- Nei, det vil jeg ikke si, det er alltid slik at statsråder er omdiskuterte, politikk handler om å ha ulike meninger, sier statsministeren og påpeker at både Lars Peder Brekk og Magnhild Meltveit Kleppa har gjort omfattende arbeid mens de har vært i regjeringen.

Kan bli fylkesmann

Kleppa har sittet i regjeringen siden 2007. Stoltenberg roset hennes arbeid både som kommunalminister og samferdselsminister.

Den tidligere ministeren er selv også fornøyd med arbeidet hun har gjort.

- Jeg har sagt mange ganger før at som statsråd så arbeider du som om du skal være der til evig tid. Samtidig må du også være forberedt på at hver dag kan være den siste. Jeg synes jeg har fått gjort utrolig mye i denne perioden og at dette er et svært godt tidspunkt å gjøre dette på, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad.

Hun legger til at avgangen hennes har ligget i kortene etter at hun kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg til Stortinget neste år.

Som VG Nett skrev tidligere mandag seiler Kleppa opp til å bli ny fylkesmann i Rogaland.

Lars Peder Brekk blir trolig ny parlamentarisk leder for Senterpartiet på Stortinget.

Ifølge kilder VG Nett har snakket med skjer skiftet nå fordi stortingssesjonen ble avsluttet fredag og fordi forhandlingene om en ny Nasjonal transportplan (NTP) går inn i en avgjørende fase til høsten.

Varslet comeback

Marit Arnstad (50) vil derfor få som oppgave å utforme transportplanen som skal legges fram neste vår.

- Jeg synes det er spennende, det skal bli en interessant utfordring å jobbe i den rødgrønne regjeringen og med samferdsel spesielt, sier nybakt samferdselsminister Marit Arnstad på spørsmål fra TV 2 på pressekonferansen.

Arnstad forsvant ut av rikspolitikken ved valget i 2005 etter å ha vært parlamentarisk leder for Senterpartiet og oljestatsråd i Bondeviks første regjering.

Hun har gjentatte ganger sagt nei til forespørsler om sentrale verv i partiet, men et forvarsel om at hun nå er klar til å vende tilbake til rikspolitikken kom for noen uker siden da hun varslet sitt kandidatur for stortingsvalget i 2013.

- Det er to spennende statsråder vi får, begge er erfarne politikere, jeg synes det er hyggelig å se Arnstad tilbake i politikken, hun er en dyktig dame, sier Siv Jensen (Frp) til NRK.

Hun legger imidlertid til at hun tror Arnstad kommer til å gå på flere nederlag internt i regjeringen, og at hun ikke vil ha nok penger.

- Vi har de siste årene sett en utvikling i samferdselspolitikken som regjeringen ikke har noen grunn til å være stolt av

- Får ny kraft

Trygve Slagsvold Vedum (33) er nestleder i Senterpartiet og kommer fra stillingen som parlamentarisk leder. Han var leder av Senterungdommen fra 2002 til 2004, er utdannet agronom og driver egen gård på Ilseng i Stange i Hedmark.

- Lars Peder Brekk har fått til veldig mye, sier Vedum til pressen.

Han mener de kommer til å få et godt forhold til landbruksnæringen.

- Jeg mener at det er bra for Sp at vi nå gjør denne rokaden, vi får ny kraft og vi skal se fremover.

Stoltenberg omtaler Vedum som en person som har vist evne til å finne gode politiske løsninger i vanskelige saker.

- I tillegg har han usedvanlig godt humør, sier han.

- Det er to veldig dyktige nye statsråder vi får, jeg kjenner dem godt begge to, sier Knut Arild Hareide (Krf) til NRK.

Han mener fornyelsen vil være med på å styrke regjeringen.

Nøkkeloverrekkelser planlegges i Samferdselsdepartementet klokken 12 og i Landbruksdepartementet 12.15.

Flere endringer

Det er bare to og en halv måned siden sist det var rokeringer i den rødgrønne regjeringen.

Da var det SV som foretok flere bytter etter at Audun Lysbakken (SV) trakk seg som barne- og likestillingsminister på grunn av rot med økonomiske tildelinger. SV-lederen ble erstattet av Inga Marte Thorkildsen, mens Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås overtok oppgavene til Erik Solheim.

Solhjell ble miljøminister, mens Holmås fikk ansvaret for utviklingspolitikken. Samtidig gikk Tora Aasland ut av regjeringen, mens Kristin Halvorsen tok over hele kunnskapsfeltet.

Her kan du lese mer om