Afghanistan og Israel deler Obama-toget i to

Organisasjonene som skal arrangere fakkeltog når Barack Obama kommer til Oslo er enige om atomvåpen. Men paroler om krigen i Afghanistan og Israels okkupasjon gjør at demonstrantene deler seg i to.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Nei til Atomvåpen og LO står bak den offisielle demonstrasjonen i forbindelse med den amerikanske presidentens besøk. De skal gå under parolene «Nei til atomvåpen» og «Med Obama for en atomvåpenfri verden».

Les også:Obama kommer til Norge tidligere enn varslet

Fra et par kvartaler bortenfor går et anti-krigstog med freds- og venstrepolitiske organisasjoner i spissen.

- Vår demonstrasjon er en antikrigsdemonstrasjon, mens den offisielle er mer en hyllest. Vi er ikke så uenige med Nei til Atomvåpen, og vi har diskutert om demonstrasjonene skal slås sammen. Men de kan vanskelig stå for mange av våre andre paroler, sier Ingeborg Steinholt i Fredsinitiativet til NTB.

Samleside:Alt om Obamas kommende besøk i Norge

- Opptrapping ikke fred

Sekretariatsleder Ole Kopreitan i Nei til Atomvåpen ser det som et sunt tegn.

Les også:Slik merker du Obama-besøket i Oslo

- Vårt tog framhever de gode sidene ved Obama. De andre fokuserer på de mørkere sidene, som kanskje ikke er helt i tråd med Nobels ideer. Det synes jeg er en helt fin og demokratisk ordning, sier sekretariatsleder Ole Kopreitan i Nei til Atomvåpen til NTB.

Fredsinitiativets demonstrasjonstog går under paroler som «A New Dawn: Stop the Israeli Settlements!». Rød Ungdom ønsket ikke å støtte opp om en ren hyllestmarkering.

- Vi vil benytte anledningen til å si ifra om at det å trappe opp krigen i Afghanistan og å sitte og se på Israels okkupasjon ikke er fredshandlinger, sier leder Mari Eifring til NTB.

Politiet ville skille

De to togene starter fra henholdsvis Youngstorget og Jernbanetorget, går opp Karl Johans gate og ender foran Stortinget og Grand Hotell. Begge arrangørene venter mellom 1.000 og 5.000 deltakere.

- Vi skal ha alle våre appeller på Jernbanetorget. Det er mulig vi får en liten krasj på Eidsvolls plass, men det behøver ikke skape problemer, sier Ingeborg Steinholt.

Begge sier de vil ha rundt 50 vakter hver under demonstrasjonen og at de legger opp til en fredelig markering.

- Politiet ville egentlig ha oss på to forskjellige steder, men innså at det ville være poengløst for de andre å demonstrere mot en murvegg et annet sted. Det er jeg enig i. Det blir sikkert allikevel en viss atskillelse foran Grand Hotell, sier Kopreitan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder