POLITIET FÅR KRITIKK: Politiet får flengende kritikk i kommisjonens rapport, som mener den første patruljen kunne gjort mer. Bildet er tatt fra bryggen ved Utvika camping. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix

22. juli-kommisjonen: Første patrulje handlet feil

(VG Nett) Den første politipatruljen som kom til landsiden skulle ha forsøkt å skaffe seg båt for å gå til øyeblikkelig aksjon selv. Det slår kommisjonen utvetydig fast.

Artikkelen er over syv år gammel

Kommisjonen mener dette ville ha vært det eneste riktige ut fra den selvstendige handleplikten, og retningslinjene politiet skal følge i slike situasjoner.

Her kan du lese hele rapporten!

22. juli-kommisjonen slår også fast at beredskapstroppen visste at Breivik var alene på Utøya. Likevel ble elleve mann med i den lille plastbåten som holdt på å synke i Tyrifjorden.

VG DIREKTE: Stoltenberg svarer på kritikken

Ikke innstilt på øyeblikkelig aksjon

Samtidig presiserer kommisjonen at de to polititjenestemennene først burde ha forsøkt å klarere en slik inngripen med aksjonslederen.

«Patruljens opptreden etterlater etter kommisjonens mening et entydig bilde av at den ikke var innstilt på å gå til øyeblikkelig aksjon. Ordrene den hadde fått, og informasjonen om at helikopter fra Oslo var på vei, kan ha vært medvirkende til dette», heter det i rapporten.

Kommisjonen mener at patruljen, selv om de ikke så det som en mulighet å aksjonere selv, hadde flere andre muligheter til å bidra, i stedet for å observere.

VG TV: Her kan du se hele fremleggelsen av rapporten

Burde skaffet båt

Patruljen var klar over at stedet de befant seg på, var oppmøtested for øvrige politistyrker, og kunne arbeidet
aktivt med å legge til rette for at disse mannskapene kunne gå til aksjon øyeblikkelig, når de kom fram til stedet.

Blant annet burde de ha anstrengt seg for å skaffe båt til politistyrken som var på vei, fastslår kommisjonen.

Patruljen gjorde ikke det, noe som ifølge rapporten kan ha sammenheng med opplysningene patruljen fikk om at både politibåten og brannbåten var på vei.

Etter kommisjonens oppfatning endret patruljens situasjon seg da ordrene fra aksjonsleder om å skaffe båter til beredskapstroppen kom.

«De to politifolkenes manglende bestrebelser mellom kl. 17.57 og 18.15 på å skaffe båter, var ikke i tråd med aksjonsleders ordre»

De får imidlertid ros av kommisjonen for måten de opptrådte på etter dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder