FORSINKET: Flytrafikken på Østlandet styres nå ved hjelp av bare én radar som ligger på selve Gardermoen. Foto: Scanpix

Kan ta dager før radaren er reparert

Radarfeilen som har skapt problemer for flytrafikken i østlandsområdet, kan ta flere dager å reparere.

  • NTB

Artikkelen er over åtte år gammel

Mandag var det bare mindre forsinkelser på Gardermoen. Haukåsen radar i Oslo har vært nede i to døgn. Årsaken ser ut til å være slitasjeskade på en del i selve antennesystemet, får NTB opplyst av Avinor.

Denne delen må erstattes, noe som kan ta noen dager.

- For å reparere skaden må man demontere deler av antennen, og tappe ned mye olje. Etterpå må det gjennomføres tester for å se om alt fungerer slik det skal, sier Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør i Avinor.

Les også: Radarproblemene kan føre til små forsinkelser

Flytrafikken på Østlandet styres nå ved hjelp av bare én radar som ligger på selve Gardermoen. Dette fører til at avstanden mellom innkommende fly må økes fra 3.000 fot til 5.000 fot. Avganger går som normalt.

- Det fører til en viss reduksjon i ankomster til Gardermoen, noe som også kan påvirke enkelte avganger, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Narvesen sier at Avinor har kapasitet til å håndtere rundt 28 innkommende fly i timen på Østlandet, så det er først i rushtiden at det kan oppstå spredte forsinkelser på inntil en halv time. Problemet vil vedvare til radaren er reparert.

Les også: Store forsinkelser i flytrafikken i Øst-Norge

Slitasjeskaden har ikke blitt avdekket ved rutinekontroll, som skal ha blitt gjort i tråd med anbefalingene fra leverandøren av radaren. Det er heller ingenting som tyder på hærverk eller sabotasje, opplyser Avinor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder