TEGNER: Daniel Pedersen hjelper lille Bergljot Hansen og William Håkansson med kunstverkene. Han jobber som frivillig på Rødhette. Foto: LINA GAGANIS

TEGNER: Daniel Pedersen hjelper lille Bergljot Hansen og William Håkansson med kunstverkene. Han jobber som frivillig på Rødhette. Foto: LINA GAGANIS

Aleneforeldre vil ha avlastningstilbud

(VG Nett) I en liten leilighet på Tøyen i Oslo passer aleneforeldre hverandres barn på omgang. Nå ønsker aleneforeldre i andre byer også dette tilbudet.

Lina Gaganis
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det har akkurat blitt servert middag i Sexes gate 5. De voksne sitter i sofaen og venter på at kaffetrakteren skal gjøre seg ferdig, mens ungene tegner og spiller spill. Daniel Pedersen leker med ungene, det er ikke hans unger, men han liker å hjelpe til.

Hver onsdag kveld passer han aleneforeldres barn, slik at de får litt fri fra den hektiske hverdagen flere aleneforeldre møter. Uten betaling passer han unger for aleneforeldre sammen med andre aleneforeldre og frivillige.

SPILLETID: Lille Bergljot Hansen hjelper Daniel Pedersen å vinne. Daniel donerte sin Wii-spillemaskin til Rødhette, noe ungene har satt stor pris på. Foto: LINA GAGANIS

Barnepassdugnaden Rødhette har eksistert i Oslo i 15 år.

Ordningen fungerer slik at foreldrene passer unger en kveld og får deretter sin unge passet to kvelder til gjengjeld.

Foreldrene kan også passe andres unger et døgn og til gjengjeld få sin unge passet i to døgn.

I tillegg er det alltid en ansatt med pedagogisk utdannelse som er til stede og som har det overordnede ansvaret for ungene. Frivillige har også anledning til å passe ungene sammen med foreldrene og den ansatte.

Kopierer suksessen

Flere av lokallagene i Aleneforeldreforeningen ønsker også denne ordningen. I Kristiansand, Bergen og Rogaland er man i gang med planleggingen og har startet søknadsprosessen.
Prosjektleder Helene Aastveit i lokallaget i Bergen forteller at Rødhette er en etterlengtet ordning blant aleneforeldrene i Bergen.

ØNSKER ORDNINGEN: Prosjektleder for lokallaget i Bergen, Helene Aastveit, jobber for å få plass en avlastningsordning i Bergen. Foto: PRIVAT

- Aleneforeldre befinner seg i en krevende situasjon. Det er små ting i hverdagen som foreldre i parforhold kan ta på sparket som aleneforeldre må planlegge. Aleneforeldre må ha barnevakter hvis de skal kunne gå på foreldremøter, eller på trening, styremøter eller jobbe etter klokken fire, sier Aastveit.

Hun forteller at lokallaget har fått positive signaler fra kommunen og at hun håper deres Rødhette-ordning kan starte opp i løpet av 2013.

Mindre nettverk

Aastveit forteller at flere aleneforeldre opplever at nettverket deres krymper etter et samlivsbrudd.

- Er man bundet til hjemmet på kveldstid sier det seg selv at nettverket krymper, og det kan være vanskelig å spørre venner som man ser sjeldent om å passe barnet. Dessuten når man er i et parforhold har man gjerne et dobbelt sett med besteforeldre, dobbelt sett med familie og venner, dette blir redusert til halvparten når man blir enslig, sier Aastveit.

SER VIKTIGHETEN: Silje Berhus er leder for Aleneforeldreforeningens lokallag i Kristiansand og omegn. Hun håper Rødhette starter opp i løpet av neste år i Kristiansand. Foto: PRIVAT

Silje Berhus er leder for lokallaget i Kristiansand og omegn. Hun ser et stort behov for Rødhette, spesielt med tanke på aleneforeldre som opplever samlivsbrudd på grunn av vold i hjemmet.

Hun viser til et brev fra Vest-Agder Krisesenter som etterlyser et tilbud som Rødhette for familiene som bor på krisesenteret. Dette er ofte kvinner som har forlatt sin partner på grunn av vold og som har et lite nettverk. En slik avlastningsordning vil ifølge krisesenteret være et godt tilbud for mødrene som får mulighet til å treffe nye mennesker og barna deres som også får utvidet sitt nettverk.

I tillegg vil avlastningsordningen gjøre aleneforeldrene mer attraktive på jobbmarkedet.

- Det er veldig viktig at vi får et slikt tilbud i fylket. Det kan hjelpe aleneforeldre til blant annet å bli mer attraktive på jobbmarkedet. Flere yrker krever at man går inn i turnusordninger. Det kan hjelpe enslige foreldre når de skal studere eller når de trenger å tjene litt ekstra penger ved å ta på seg en helgevakt, sier Berhus.

Mer enn barnepass

MER ENN BARNEPASS: Grete Kaspersen haransvaret for driften av Rødhette. Hun trives godt med aleneforledrene og barna på Rødhette. Foto: LINA GAGANIS

I den lille leiligheten på Tøyen er det tid for TV-spill. Store og små tar fatt på hver sin plastikkgitar og skal nå kjempe om heder og ære med spillet Guitar Hero.
Daglig leder for Rødhette i Oslo, Grete Kaspersen, forteller at hun bevisst prøver å gjøre Rødhette mer som et hjem enn en barnehage.

- Jeg mener Rødhette er mye mer enn barnepass, det er også en møteplass. Flere av foreldrene blir gode venner og det samme gjelder for ungene, sier Kaspersen.

Hun forteller at Rødhette ikke er noen barneparkering eller døgnåpen barnehage. Hun mener også at foreldrene kan ta seg fri med god samvittighet, siden de på forhånd har «tjent inn» fri. Hun opplever at flere av foreldrene har opparbeidet seg mange kvelder og døgn med barnepass som de ikke tar ut fordi de trives godt sammen med ungene og de andre foreldrene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder