BEKYMRET OVER AVGANGEN: Både Krf-leder Dagfinn Høybråten og Høyre-leder Erna Solberg syns det er trist at helseminister Bjarne Håkon Hanssen velger å gi seg mift i arbeidet med en viktig reform - men forstår ham. Foto: Scanpix

- Jens mister en av sine beste menn

(VG Nett) Opposisjonen mener Jens Stoltenberg mister en av sine beste menn når Bjarne Håkon Hanssen forsvinner. Avgangen bekymrer Krf-leder Dagfinn Høybråten.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Norske toppolitikere våknet i dag opp til nyheten om at en av deres mest erfarne kolleger, helseminister Bjarne Håkon Hansen, gir seg etter 18 år som heltidspolitiker. I opposisjonen er det ingen som åpent vil juble over at de har fått en tøff konkurrent mindre å bryne seg på. Istedenfor hylles langt på vei trønderen av opposisjonen.

- Krevende for erstatteren

- Han er en av de jeg alltid har likt. Han er godslig og raus. Engasjert i det han driver med. Det er viktig med engasjerte politikere, for da får man også til mer, sier hun.

- Hva har han betydd for norsk politikk?

- Han har i alle fall betydd mye for Jens Stoltenberg sin regjering.

- Blir regjeringen svekket nå som han velger å gå av?

- Det kan jeg ikke svare på før jeg ser hvem han blir erstattet med, svarer Jensen.

PROTKOLL:Si din mening om Hanssens avgang

Men det bør ikke være noen hvem som helst, mener leder for Kristelig Folkeparti og tidligere helseminister, Dagfinn Høybråten. For når Hanssen nå forlater jobben som helseminister, forlater han også en omfattende og viktig reform - samhandlingsreformen - på skissestadiet. Den ligger foreløpig bare som en stortingsmelding, og skal bearbeides og jobbes igjennom Stortinget. En krevende jobb, som Høybråten helst skulle sett hadde blitt fullført av Hanssen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

GÅR AV: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen gir seg som politiker etter 18 år i toppen. Foto: Robert S. Eik

- Avgangen hans bekymrer meg. Samhandlingsreformen blir ekstremt krevende å gjennomføre. Det er bekymringsfullt at noen andre nå skal gjøre det, for den krever mye av både gjennomføringsevne og innsikt. Uansett hvem som får den jobben, blir det veldig krevende. Fra før av har vi mistet statsråden som var ansvarlig for NAV-reformen. Jeg er bekymret for disse to reformene, fordi vi mister momentum i arbeidet, sier Høybråten til VG Nett.

HANSSEN FOR ÉN UKE SIDEN:- Fortsetter som helseminister

- Talsmann for høyresiden i Ap

- Hvem bør bli Hanssens etterfølger?

- Det overlater jeg til statsministeren å finne ut av, men det må bli en av hans aller beste folk.

- Så du mener Jens Stoltenberg mister en av sine aller beste menn nå?

- EN JEG ALLTID LIKTE: Frp-leder Siv Jensen sier hun alltid har hatt sansen for Bjarne Håkon Hanssen, tross store ideologiske forskjeller. Foto: Scanpix

- Det er det ingen tvil om at han gjør, svarer Høybråten, som ikke vil gå med på at det er en fordel for opposisjonen på Stortinget.

DISKUTÉR:Hva betyr Hanssens avgangang for norsk politikk og Stoltenberg-regjeringen?

- He he, nei, når jeg tenker på de tingene vi har samarbeidet om opp gjennom årenes løp, så tenker jeg at det er mye viktigere for opposisjonen enn å plukke viktige poenger, sier han.

Og nettopp hans evne til å lytte og samarbeide fremheves av de ledende opposisjonspolitikerne som en av Bjarne Håkons Hanssens fremste varemerker. For Høyre-leder Erna Solberg har han vært en av de mest spiselige Ap-politikerne. Hun omtaler ham som en talsmann for høyresiden i Arbeiderpartiet, som har vist åpenhet for fornyelse i offentlig sektor.

- Jeg syns på en måte det er trist at han gir seg. Han har vært opptatt av å få gjennomført ting, og derfor også vært flink til å strekke ut hender til andre partier. Han har tilhørt en tradisjon i Arbeiderpartiet som, om den kanskje ikke er utrydningstruet, i alle fall er under sterkt press. Han har vært en av de som har skjønt at dersom man skal sikre fremtidig velferd, kan man ikke være fornøyd med de gjennomsnittlige resultatene i offentlig sektor, men tenke fornyelse. Samhandlingsreformen lå stille under Brustad, men under Hanssen ble den tatt ut av skuffen, sier Solberg til VG Nett.

Også Høyre-lederen skulle gjerne sett at Hanssen bar samhandlingsreformen videre fra skissestadiet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

GÅR AV: Fyldig intervju med Bjarne Håkon Hanssen i dagens VG. Foto: FAKSIMILE Foto:

VG NETT-BLOGGER:- På gjensyn, Hanssen?

- Lov å si at man er tom

- Det er litt dumt at dette skjer midt i en viktig prosess, mens samhandlingsreformen ennå bare er en stortingsmelding som nå skal bæres igjennom, sier hun.

Likevel har både Solberg og Høybråten forståelse for at Hanssen etter 18 år som heltidspolitiker velger å gi seg fordi han mangler driv - og berømmer ham for å være åpen om det.

- Jeg forstår at han er sliten. Det er beinhardt å være statsråd i fire år sammenhengende, en skikkelig ekstremsport, sier tidligere helseminister Høybråten.

- Jeg syns det er greit at man av og til er ærlig og sier at man har gått tom og trenger å trekke frisk luft. Han har jobbet kjempemye med tunge prosesser, og det er viktig at man kjenner på seg selv, så man ikke blir en maskin. Man må ha hundre prosent glød når man skal dra igjennom store lass, sier Solberg.

Hun reagerer ikke på at Hanssen flere ganger de siste ukene har sagt at han fortsetter som helseminister - til tross for at han allerede tre dager etter valget bestemte seg for å gå av.

- Det finnes ting man er nødt til å lyge om som politiker, og det skal times i forhold til regjeringskabalen. Det er ikke noe å henge seg opp i at han gjorde det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder