UTLENDINGSENHETEN: Politiets utlendingsenhet i Oslo. Foto: Scanpix

Har sendt ut utlendinger i ulovlige reimer

Politiets utlendingsenhet (PU) har i flere år brukt et håndjernbasert system på personer som sendes ut av landet, uten at systemet har blitt kontrollert, testet eller godkjent.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Politiets utlendingsenhet (PU) har i flere år brukt et håndjernbasert system på personer som sendes ut av landet, uten at systemet har blitt kontrollert, testet eller godkjent.

Les også:Irakere sendt ut av landet i nattlig aksjon

I Norge skal alt slikt utstyr testes og vurderes før politiet får bruke det i arrestasjoner og til transport. Politidirektoratet skal godkjenne det.

Nå viser det seg at PU har brukt systemet siden 2006 ved flere uttransporteringer av utlendinger.

I desember i fjor oppdaget PU at de trolig manglet hjemmel, og de kontaktet Politidirektoratet. Direktoratet svarte at bruken måtte opphøre, og at systemet må utredes før det eventuelt kan tas i bruk igjen.

Les også:Åtte nigerianere sendt ut av Norge

I sitt brev til direktoratet har PU forsvart bruken med at det er ressursbesparende:

«På lange og krevende transporter, hvor krav til hvile og sikkerhet krever mange ledsagere over tid, vil man lett kunne »spare en mann - eller to", fordi en som uttransporteres i en body-cuff ikke vil utgjøre noen trussel", het det i brevet.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge reagerer imidlertid sterkt på at systemet har blitt brukt i Norge uten godkjenning.

- Dette er useriøst og skremmende, sier han.

Spesielle tilfeller

PU-sjef Ingrid Wirum understreker at systemet har vært brukt for å kontrollere spesielt vanskelige, utagerende og rømningsfarlige personer.

- Man får kontroll over hender og bein til den som har utstyret på, men det gir større bevegelsesfrihet enn for eksempel håndjern. Det er skjult under klærne og derfor ikke synlig, noe som medfører lite stigmatisering. Utstyret er heller ikke til hinder for personen ved en eventuell evakuering, skriver Wirum i en e-post til Dagsavisen.

I flere europeiske land bruker politimyndighetene dette systemet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder