GÅR MOT HØYRE-TOPPENE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), Arbeiderpartiets utdaninngspolitiske talsmann Marianne Aasen og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) går mot Michael Tetzschners (H) profittforslag. Foto: Helge Mikalsen, Frode Hansen og Geir Otto Johansen, VG

GÅR MOT HØYRE-TOPPENE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), Arbeiderpartiets utdaninngspolitiske talsmann Marianne Aasen og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) går mot Michael Tetzschners (H) profittforslag. Foto: Helge Mikalsen, Frode Hansen og Geir Otto Johansen, VG

Kritiserer Høyre-toppenes skolevingling

(VG Nett) Høyre-toppenes snuoperasjoner i skoleprofitt-spørsmålet, får de rødgrønne til å tvile på Erna Solbergs løfter.

Lars M. Glomnes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Så langt har Høyre gjort et stort nummer ut av at det ikke skal være mulig å ta utbytte, men jeg er klar over at den debatten går i Høyre, og om det er datostempel på det vedtaket, vil ikke forundre meg, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til VG.

Hun er blant mange rødgrønne politikere som reagerte på VG-nyheten om at Høyres Michael Tetzschner ønsker å la skoleeiere ta ut utbytte fra privatskoledrift.

Nåværende nestleder Bent Høie har i det siste resolutt slått fast overfor VG og andre at det vil bli uaktuelt å tillate utbytte fra private skoler, slik loven i dag forbyr.

For bare to år siden erkjente han likevel at Høyres forsiktighet i utbyttespørsmålet var taktisk, ikke prinsipiell.

FÅR KRITIKK: Høyres Michael Tetzschner. Foto: Frode Hansen, VG

- Min oppfatning er at utbyttebegrensning i skolen er en feil regulering. Fylkespartiet mitt foreslo å oppheve denne begrensningen, sa Høie i et intervju med tidsskriftet Minerva den gang.

Stortingsrepresentant og voksende Høyre-stjerne Torbjørn Røe Isaksen satt i programkomiteen ved Høyres landsmøte i 2009.
Den gang argumenterte han hardt for at også private skoler skulle kunne ta utbytte.

Med knapp margin sa Høyres landsmøte nei til forslaget. Men Røe Isaksen mente den gang et flertall ville være på plass ved neste korsvei.

- Jeg ser ingen prinsipiell forskjell mellom å tjene penger på drift av private barnehager og drift av privatskoler, sa Røe Isaksen til VG i 2009.

I dag vil han ikke si hva han mener om saken.

- Som stortingsrepresentant står jeg på dagens program. Det er for tidlig for min del å starte landsmøtedebatten. Det viktigste er å satse på skolen der de fleste går, samt få tilbake Kristin Clemets friskolelov, skriver Isaksen i en tekstmelding til VG.

- Du vil ikke si om du har endret mening?

- Riktig. Jeg er valgt på dagens program, men vi skal selvsagt diskutere dette mot landsmøtet, skriver Isaksen.

Arbeiderpartiets skolepolitiske talskvinne Marianne Aasen, stoler ikke på Høyre-ledelsen i denne saken.

- Jeg opplever at Ernas garanti rundt dette er null verdt, når så sentrale høyrefolk går ut og er så tydelige på hva de vil, og når det i 2009 var så tynt flertall for at det ikke skulle være mulig å ta ut utbytte, sier Asen og fortsetter:

- Jeg skjønner at de ikke vil gjøre det innenfor nåværende landsmøteperiode, men hvilken garanti har vi for at landsmøtet ikke stemmer ned partiledelsens strategiske standpunkt etter hvert?

Også fra skolesektoren møter Tetzschner motstand:

- Utspillet skaper forvirring om hva Høyre egentlig mener her, og Utdanningsforbundet vil utfordre Erna Solberg til å komme på banen og fortelle hva Høyre egentlig vil i denne saken, sier Steffen Handal i Utdanningsforbundets sentralstyre til VG.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, tror også Høyre bløffer.

- Tetzschners ønske om kommersielle privatskoler, er bare nok en dokumentasjon på at Høyre fordekker sin egen skolepolitikk. Høyre blinker til venstre, men kommer til å svinge kraftig til høyre om de får sjansen med FrP etter valget neste år, sier Ap-mannen til VG.

I dag sier Bent Høie at han har endret oppfatning, og ikke lenger mener utbytte bør kunne utbetales fra privatskoler.

ENDRET MENING: Høyres Bent Høie. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

- Ja, jeg har det. Det er fordi jeg ser at det er en forskjell mellom barnehager og skoler, siden det allerede er full skoledekning. Kommunene vil alltid kunne løse skolekapasiteten uten hjelp fra private, da er det ikke det samme behovet for privat hjelp, sier Høie til VG.

- Kan du garantere at dere holder på utbytteforbudet inn i neste programperiode, og det dere håper er deres regjeringsperiode?

- Det er veldig trolig. Det har vært flertallets oppfatning hver gang det har vært behandlet, og Høyre har alltid ment det vi mener nå. Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at det er politikken vi kommer til å stå på, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder