DETTE ER IKKE LOV: Når skattelistene offentliggjøres fredag morgen, har ikke norske medier lov til å legge dem ut i søketjenester. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Mediene lover å følge de nye skattereglene

Kun skatteetaten.no får lage skattelistesøk

(VG Nett) Norges fem største nyhetsaktører på nett lover alle sammen at de ikke vil bryte den nye ligningsloven og gjøre fjorårets skattelister søkbare.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG Nett har intervjuet redaktører i TV2.no, NRK.no, Dagbladet.no, Aftenposten.no og VG Nett om årets endring i ligningsloven som gjør at det kun er på skatteetaten.no at det er lov å legge ut skattelistene i en søkbar form.

14 millioner sidevisninger på 24 timer

96 medier i Norge har søkt om og fått innsyn i skattelistene. De siste fire årene har de konkurrert i å lage de beste og mest stabile søkeløsningene. Og det har vært et svært populært tilbud. På de første 24 timene listene var tilgjengelige i fjor, opplevde VG Nett alene 14 millioner sidevisninger.

Til tross for at mediene nå får tilgang på de samme listene, lover de at de ikke skal falle for fristelsen og gjøre de søkbare i sin helhet.

BAKGRUNN: Se vilkårene mediene har måttet undertegne

- Vi forholder oss til innskjerpingen, sier redaktør Trine Falnes i TV2.no

- Vi må prøve å forholde oss til reglene, sier redaktør Lars Helle i Dagbladet.

- Det vil ikke bli noen mulighet for publikum til å søke i skattelistene hos oss, bekrefter redaktør Frank Gander i NRK.no.

KRITISK: Dagbladets redaktør Lars Helle er misfornøyd med at Skattedirektoratet skal ha en mening om hva som er relevante journalistiske valg og presentasjon av innholdet i skattelistene. Foto: Arkivfoto

- Du kan være helt sikker på at vi ikke skal legge ut hele listen søkbar, sier digitalredaktør Skjalg Engebø i Aftenposten.

- Vi vil ikke tilgjengeliggjøre hele eller deler av listen i søkbar form, sier redaksjonssjef Rene Svendsen i VG Nett.

Endringen påvirker ikke journalistikken

Men endringen i reglene rundt skattelistene vil ikke gi mediene noen begrensninger i det journalistiske arbeidet som de har gjort rundt skattelistene de siste fire årene. De får nemlig listene elektronisk på samme måte.

- Endringen begrenser ikke vår evne til å bedrive journalistikk eller presentere lister, og det skal vi gjøre i år som i tidligere år, sier Trine Falnes i TV2.no.

Til tross for at redaktør Lars Helle i Dagbladet sier at avisen vil prøve å forholde seg til de nye reglene, innrømmer han at de har vurdert å gjøre hele listen søkbar. Han er svært kritisk til at myndighetene skal gå inn og mene noe om hvordan medier kan bruke innholdet i listene.

- Det er problematisk at myndighetene skal ha en formening om hva som er journalistisk motivert. Det er vanskelig for oss å avgjøre det på forhånd. Vi må prøve å forholde oss til de nye reglene, og gjøre de journalistiske vurderingene løpende, sier Helle.

Kan miste tilgangen

Dersom et av de 96 mediene som vil få oversendt listene elektronisk, skulle bryte vilkårene i avtalen de har måttet undertegne, er Skattedirektoratet klar på hva som blir konsekvensen.

- Medier som ikke overholder retningslinjene, vil ikke få tilgang til skattelistene senere år. Vi forventer at de ansvarlige redaktører som har undertegnet erklæringene, sørger for at reglene blir fulgt, sier avdelingsdirektør Jan Christian Sandberg i innovasjons- og utviklingsavdelingen i Skattedirektoratet.

PS! Skattelistene fra 2006, 2007, 2008 og 2009 ligger fortsatt søkbare på VG Nett .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder