GLAD I SJØEN: Her er statsminister Jens Stoltenberg fotografert i en båt på hytta på Hvaler i 2005. Nå får han kritikk for båten han fikk i 50-årsgave. Arkivfoto: THOMAS ANDREASSEN, VG
GLAD I SJØEN: Her er statsminister Jens Stoltenberg fotografert i en båt på hytta på Hvaler i 2005. Nå får han kritikk for båten han fikk i 50-årsgave. Arkivfoto: THOMAS ANDREASSEN, VG

Stoltenberg fikk båt til 380.000

INNENRIKS

(VG Nett) Jens Stoltenbergs 50-årsgave fra Arbeiderpartiet, LO og flere fagforbund får opposisjonen til å rase: En fritidsbåt til nesten 380.000 kroner.

Publisert: Oppdatert: 22.07.11 13:25

Jens Stoltenberg sa i fjor at han var trygg på at alle statsrådsgaver var fremme i lyset. Nå viser det seg at han selv ikke har registrert sine egne 50-årsdagsgaver.

Det er Finansavisen som i dag skriver om gaven fra statsministerens eget parti, LO og «40 bidragsytere innen arbeider- og fagbevegelsen» - en båt til 379.337 kroner.

- Det er veldig ekstravagant, og utover de formelle kravene bør jo Arbeiderpartiet tenke på om dette er den beste måten å bruke partiets og LOs penger på, sier andre nestleder Ola Elvestuen i Venstre til Finansavisen.

Stoltenberg feiret 50-årsdagen i 2009, men fikk ikke båten før i fjor. Ifølge avisen ble båtgaven rapportert inn til skattemyndighetene. Men den er ikke rapportert inn til Stortingets register.

Sendte brev

Årsaken er at Stoltenberg og Arbeiderpartiet så på båten som en privat gave.

«I skjemaet under rubrikken «Gaver» har jeg ført opp «Diverse gaver i forbindelse med min 50-årsdag». Hvis det ønskes en mer spesifisert oversikt over relevante gaver knyttet til 50-årsdagen, kan jeg sørge for dette», skrev Stoltenberg i et brev til Stortinget 30. april i fjor som Finansavisen har fått tilgang til.

Avviser kritikk

Også Statsministerens kontor (SMK) avviser kritikken mot båten.

- Det har vært full offentlighet rundt båtgaven, den har vært omtalt i et båtblad, av Helga Pedersen i hennes tale under feiringen og var også i nyhetsbildet den gangen. Og det ble sendt brev til Stortinget, sier politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer ved SMK til Finansavisen.

- Det har aldri vært noen hensikt å ikke ha åpenhet om disse gavene, sier Fossum Beyer til avisen.

VG avslørte i 2010 at flere statsrådet i Stoltebergs regjering hadde mottatt gaver de verken hadde oppgitt til skattemyndighetene, eller registrert i gaveregisteret.

Etter VGs avsløring påla statsministeren alle statsråder å registrere sine gaver i Stortingets gaveregister.

- Strammet inn regelverket

Statsministeren sa til VG Nett at han var trygg på at alle gaver var fremme i lyset.

- Vi har strammet inn regelverket, sa Stoltenberg den gang.

- Er du nå trygg på at det ikke er flere gaver du ikke kjenner til?

- Det jeg er trygg på, er at det er den enkelte statsråds ansvar å informere om gaver til stortingsregisteret og likningsmyndighetene, sa Stoltenberg i juli for et år siden.

- Men du føler deg ikke trygg på at det ikke er flere saker nå?

- Jeg har ikke noe annet å si enn at den enkelte statsråd er ansvarlig for å gi den informasjon som likningsmyndighetene og Stortingets register har krav på, gjentok Stoltenberg.

Her kan du lese mer om