AKSJON: Greenpeace-aktivister blokkerer her et transportbånd som brukes til å laste kull over i båter. Foto: Reuters

Greenpeace hindrer kullasting på Svalbard

Greenpeace stoppet lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard fredag morgen. Miljøaktivistene protesterer mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull som skal til et portugisisk kullkraftverk.

- Alle land må ofre noe. Hvis Stoltenberg og Norge ikke gjør jobben selv, må kanskje andre lands statsledere ta ansvar for å stenge de norske kullgruvene, sier Martin Norman fra Greenpeace i Norge, som er til stede på kaia.

Les også:Ingen kullprotester på Stortinget

Aksjonistene har klatret 10-15 meter opp på lasteanlegget og festet bannere med sitt budskap.

- Aktivistene har klart å nødstanse lasteanlegget, og flere av dem befinner seg nå på anlegget. Vi har advart dem om at det er ulovlig og farlig å oppholde seg der, og sysselmannen er kontaktet, sier kommunikasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske Spitsbergen Kullkompani til NTB.

Han forteller at Greenpeace-skipet Arctic Sunrise kom for å besøke gruva torsdag og at de fikk en omvisning på området.

- Vi hadde en god dialog. Aktivistene har et budskap å komme med, men jeg synes dette er en spesiell måte å fremsette det på, sier Carlsen.

Les også:Greenpeace krever økt fokus på miljøpolitikken

Taper penger

Markedsdirektør, Nils Tokheim, opplyser at selskapet taper rundt 25.000 dollar i døgnet hvis aksjonen vedvarer. Ifølge ham har aksjonistene antydet at aksjonen vil pågå i flere dager.

Det statlige selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani eksporterer kull til europeiske kullkraftverk. Svea Nord vil trolig være tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget avgjøre om det skal gis tillatelse til å åpne en ny gruve.

DYRT: Aksjonen koster Store Norske Spitsbergen Kullkompani rundt 25 000 dollar i døgnet. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder