GA PENGER TIL KVINNEUNIVERSITET: Tora Aasland og Audun Lysbakken skal ha gitt en halv million hver til kvinneuniversitetet. Foto: Eivind Griffith Brænde

SV-topp ga en halv million uten utlysning

(VG Nett) Tidligere SV-leder Berit Ås var misfornøyd med den politiske utviklingen i Likestilingssenteret. Da stilte Tora Aasland og Audun Lysbakken opp med penger til ny organisasjon.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av Stein Nervik , Jonas Tjersland, Frank Ertesvåg og Sigrid Helene Svendsen

Uten å sende inn søknad, fikk Stiftelsen Kvinneuniversitetet Norden 500 000 kroner fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, ifølge tildelingsbrevet VG har fått tilgang til. Da hadde de året før fått samme beløp fra Kunnskapsdepartementet - også da uten at de måtte sende inn søknad.

I stedet vises det til møtevirksomhet mellom BLD, Kunnskapsdepartementet (KD) og Kvinneuniversitetet Norden høsten 2010.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG HER!

Berit Ås var misfornøyd med utviklingen i Likestillingssenteret hun selv grunnla.

Hun gikk derfor til statsråd Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet. På bakrommet ble de enige om at Ås sitt nye likestillingsprosjekt Kvinneuniversitetet Norden skulle sikres statlig finansiering.

Pengene er lovet bort i møter høsten 2010, mens Aasland var settestatsråd for Audun Lysbakken. De er imidlertid utbetalt 15. april i fjor, da Lysbakken var tilbake fra pappaperm.

- Burde vært utlyst

MÅTTE GÅ AV: Audun Lysbakken måtte denne uken gå av som barne- og likestillingsminister. I etterkant har det blitt avdekket enda flere skandaler i partiet hans. Foto: Trond Solberg, VG

Ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet sa til NRK i dag at bevilgningen er i strid med regelverket - fordi den burde vært utlyst.

- Det er naturlig at KD går igjennom kontakten som har vært mellom departementet og tilskuddsmottakere, herunder Berit Ås som en av initiativtakerne til Kvinneuniversitetet i Norden, skriver departementet i en kommentar til VG.

Sjette august 2010 møttes Berit Ås og Tora Aasland for å diskutere fremtiden til Likestillingssenteret som Berit Ås startet i 1983 under navnet Kvinneuniversitetet.

Bakgrunnen for møtet var at Ås var misfornøyd med utviklingen. Hun ville ha tilskudd til et feministisk prosjekt som ikke var «mainstream» likestilling og tok hensyn til begge kjønn.

Vurderte seg som habil

Tora Aasland vurderte seg som habil da hun bevilget penger etter et møte med sin tidligere partikollega.

- Statsråd Aasland og Berit Ås kjenner hverandre gjennom politisk engasjement i SV, men det foreligger ikke et nært og personlig forhold mellom dem som ville gjort statsråden inhabil til å behandle saker om tilskudd til Stiftelsen Kvinneuniversitetet i Norden, skriver Aasland i en kommentar til VG Nett.

Hun sier det var en lengre prosess som lå til grunn for det første tilskuddet.

- Det foreligger skriftlig underlagsmateriale og vurderinger, skriver hun.

Senere har senteret til Berit Ås fått 2 millioner kroner, men da etter søknad.

- Jeg har ingenting å fortelle Verdens Gang om dette. Dette må du snakke med styreleder om, sier en uvanlig ordknapp Berit Ås til VG fredag ettermiddag.

Audun Lysbakken, som var statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet mente også at han var habil, fordi han ikke mente at han hadde noen relasjon til partiets første kvinnelige leder Berit Ås.

Flere skandaler

Det har rast rundt SV etter at det ble kjent at Barne- og likestillingsdepartementet skal ha gitt støtte til partifeller, og at Lysbakken skal ha gitt støtte til en organisasjon som ble ledet av en venn.

Avsløringene førte til at Lysbakken gikk av som statsråd mandag. Fredag avslører VG at også Pøbelprosjektet, et prosjekt for å fange opp unge som dropper ut av skolen, fikk 700.000 fra Kunnskapsdepartementet, uten at de hadde søkt.

Ifølge NRK ønsker ikke Audun Lysbakken å kommentere den siste avsløringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder