KRITISK: Leder for Arbeiderpartiets ungdomgsorganisasjon, AUF, Eskil Pedersen. Foto: SCANPIX

Refser jakten på høyreekstreme: - Vi var naive

(VG Nett) For første gang siden terrorangrepene i fjor sommer, kritiserer AUF-leder Eskil Pedersen myndighetene i full offentlighet.

  • Mads A. Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

Det skjedde på Fremtidskonferansen på Nordahl Grieg Videregående skole i Bergen, da Pedersen holdt en appell foran 600 elever tirsdag denne uken.

- Vi må sikte mot en balanse. Jeg vil ikke ha et samfunn hvor vi kan forhindre alt vi vil. Men 22. juli viste at vi ikke overvåket det høyreekstreme miljøet godt nok. Vi var naive, og det må vi lære av, sa AUF-lederen.

Han utdyper dette overfor VG:

- Historisk er det høyreekstreme som har stått for politisk vold i Norge. Vi har hatt stort fokus på voldelige islamister, men åpenbart ikke nok fokus på høyreekstreme miljøer. Det må vi ha tydelig fokus på fremover. Men det er stor forskjell på fokus og utvidede fullmakter og mer generell overvåking. Det ønsker ikke AUF, sier han.

PST-sjef: - Bekymret for radikal islam

Lav trussel fra høyreekstreme

På tross av at den største terrorhandlingen som er gjennomført på norsk jord siden krigen ble gjennomført av norske Anders Behring Breivik, mener ikke PST (Politiets sikkerhetstjeneste) at det har medført noen endring i trusselen fra organiserte nasjonale ekstreme miljøer.

- Jeg sitter ikke på detaljkunnskapene PST har, men når vi vet historien med høyreekstrem vold i Norge så må vi kunne forvente at dette har tydelig fokus fra myndighetene. Det håper jeg PST prioriterer framover, sier Eskil Pedersen.

- Vi forholder oss til trusselvurderingen som sier at den største trusselen mot Norge er ekstreme islamister. Det gjør vi uavhengig av 22. juli-hendelsen, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til VG Nett.

Da daværende PST-sjef Janne Kristiansen la frem den årlige trusselvurderingen til PST i januar, gjorde hun det klart at trusselen fra høyreekstreme anses som forholdsvis lav. Likevel har den hemmelige tjenesten økt sitt fokus på nasjonale ekstreme grupper.

Les også: Voktet kongen - døde som terrorist

- De grusomme terrorangrepene har forandret på hvordan vi ser på trusler, sårbarhet og sikkerhet. Vi har visst at Norge kunne blitt rammet, for ingen land er immune mot politisk motivert vold, sa Kristiansen.

Samtidig avviste hun at PST lukker øynene for politisk vold i antiislamiske miljøer.

- Vi må ha fokus på det vi har kunnskap om, ikke på det andre tror vi skal mene, uttalte hun.

Venter trusler under terrorsaken

Antall trusler mot myndighetspersoner i Norge har økt vesentlig siden terrorangrepene 22. juli, noe blant annet AUF-leder Eskil Pedersen har opplevd. Det samme gjelder en rekke overlevende AUF-ere.

«Ytringene og truslene har også blitt grovere og mer alvorlige. Vi forventer et vedvarende høyere nivå når det gjelder trusselaktivitet og negativ oppmerksomhet rettet mot enkelte myndighetspersoner», heter det i trusselvurderingen til PST.

Truslene kommer ifølge PST gjerne fra enkeltpersoner i antiislamiske og høyreekstreme miljøer. Ofte er disse personene aktive på internett.

PST tror rettssaken mot Breivik, som skal starte 16. april, vil føre til en ytterligere økning i disse truslene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder