JUBEL: – Endelig får studentene mulighet til å søke seg til Nesna, sier leder av Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland Jenny Myklebust (t.h) til VG. Her sammen med Siril Finne (t.v).

Støre-regjeringen vil redde Nesna: − Det er helt fantastisk

Støre-regjeringen ønsker å gjenopprette den omstridte høyskolen på Nesna. Det melder Aftenposten. Lederen for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, Jenny Myklebust, jubler over nyheten.

Av 

Kristoffer Solberg

Publisert:

– Sp og Ap sammen er krystallklare på at vi skal gjenopprette og ha en høy utdanningsinstitusjonen på Nesna. Vi skal ha gode utdanningstilbud i hele landet. Dette skal bli et fellesprosjekt for regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til avisen.

Tirsdag ble det klart at Støre-regjeringens offisielle plattform vil hete Hurdal-plattformen. I et avsnitt Aftenposten har fått tilgang til fremkommer det at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker å redde høyskolen som ble vedtatt nedlagt i 2019.

Det aktuelle avsnittet i Hurdal-plattformen lyder:

«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Videre vil vi legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022.

Underveis i prosessen må interessene til fagfolkene som fortsatt er ved Nesna og til studentene som har påbegynt sin utdanning ved institusjonen før nedleggingsvedtaket ivaretas.»

– Helt fantastisk

– Det er helt fantastisk, sier Jenny Myklebust.

Hun leder Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, og er glad for at Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum innfrir løftet han kom med på brygga på Nesna i sommer om å gjenåpne høyskolen på Nesna.

– Endelig får studentene mulighet til å søke seg til Nesna, slik at vi kan skaffe lærere til Helgeland og hele Nordland. Det er stor lærermangel her, sier Myklebust, som selv ble værende på Nesna etter studiene og i dag jobber som lærer på den videregående skolen.

Det 101 år gamle studiestedet på Nesna er vedtatt nedlagt av styret i Nord universitet. Dette er en av de varmeste potetene under regjeringsforhandlingene ved Hurdalsjøen. Om SP ikke får åpnet lærerutdanningen igjen på Nesna bryter partiet og Ap lovnader i valgkampen. Kommune sentrumet i Nesna.

Folkeaksjonen har laget en åttepunktsplan for reetablering av en uavhengig høyskole på Nesna.

Punkt én ser ut til å være fikset; å bli løftet frem i regjeringserklæringen.

Folkeaksjonen hadde allerede bestilt kake til fremleggingen av regjeringsplattformen i morgen klokken 14.

Det neste punktet på handlingslisten er å få forslaget gjennom budsjettbehandlingen i Stortinget i desember.

– Vi har fått konkrete løfter om at seks partier på Stortinget støtter en gjenetablering, sier Myklebust.

Nei til detaljstyring

I 2019 vedtok Nord Universitet å legge ned to av sine ni studiestedet. Ett av disse var Nesna. Siden den gang har saken fått stor oppmerksomhet. Særlig Senterpartiet har fremmet opprettholdelsen av lærerutdanningen i Nesna som et politisk fanesak i forkant av årets stortingsvalg.

I slutten av september gikk Universitets- og høgskolerådet ut i VG og krevde Ap-nei til Senterpartiets forhandlingskrav om å redde høyskolen. Rådet advarte mot at en ny regjering skulle blande seg inn i lærestedenes selvråderett.

– Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, sa styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, til VG.

Vil bli uavhengige

Dette semesteret er det 200 elever igjen og 68 ansatte på Nesna, forklarer Myklebust til VG. Nå starter arbeidet med å rekruttere lærerkrefter.

Planene fremover er klare:

– Vi planlegger å opprette en interimsorganisasjon og innsette en sette-rektor. Samtidig jobber vi for å ta vare på de ansatte og studentene, sier Myklebust.

Planen er å bli en uavhengig høyskole med administrativ kraft til å reagere på regionens behov og ta nasjonalt ansvar for lærerutdanningen i et distriktsperspektiv.

Myklebust ser på dagens signaler fra den kommende regjeringen som en veldig viktig delseier.

– Så velger jeg å tro at de andre partiene på Stortinget velger å stå for det de har lovet, sier hun.

På spørsmål fra Aftenposten om landets nye regjering nå overkjører utdanningssektoren svarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

– Til syvende og sist er høyskoler og utdanning et offentlig ansvar. Nord universitet får ikke ansvaret for å gjenopprette høyskolen på Nesna. Vi mener den forrige regjeringen burde stanset vedtaket.

– Nesten alle høyskoler og universitet er blitt opprettet fordi det var politisk vilje til å gjøre det. Vi så den samme bølgen i kampen for Universitet i Tromsø som mange akademiske miljø var imot. Men institusjonen har betydd enormt for landsdelen, legger han til.

Publisert:

Les også

 1. «Alt» står på spill for Nesna: – Tør ikke tenke på hva som skjer om vi ikke leverer

  NESNA (VG) Få plasser er forventningene til regjeringsforhandlingene så enorme som på Nesna.
 2. «Alt» står på spill for Nesna: – Tør ikke tenke på hva som skjer om vi ikke leverer

  NESNA (VG) Få plasser er forventningene til regjeringsforhandlingene så enorme som på Nesna.

Mer om

Nesna

Støre-regjeringen

Trygve Slagsvold Vedum

Jonas Gahr Støre

Utdanning

Helgeland

Flere artikler

 1. Universitetssektoren: Krever at Sp i regjering holder seg unna Nesna

 2. «Alt» står på spill for Nesna: – Tør ikke tenke på hva som skjer om vi ikke leverer

 3. Sp-ordfører: Navnet må bli Hurdal-erklæringen

 4. Nå er det vanlige folk i distriktenes tur

 5. Her må Vedum levere: – Det står saker i kø der de har proklamert handling

Fra andre aviser

 1. Støre-regjeringen: Reetablerer fullverdig høyskole på Nesna

  Aftenposten
 2. Skal Nye Nesna bli vellykket, vil det ganske sikkert gå utover naboutdanningene

  Aftenposten
 3. Høyskoleoppdraget har smuldret bort

  Aftenposten
 4. Vedum ut mot Solberg i lokaliseringsdebatten: Skyver styrene foran seg

  Bergens Tidende
 5. Aftenposten mener: Studentene bør ikke ofres på distriktspolitikkens alter

  Aftenposten
 6. Kan vi snakke om noko anna enn Nesna no?

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no