Utenlandske skiturister skal ha utløst skred ved Laupstad i Lofoten. Foto: Privat

Flere snøskred utløst av skigåere i Nordland og Troms

Det har gått flere ras i Nordland, og en person ble grav ut av et ras i Bjørnfjell. Seks utenlandske skikjørere er også gjort rede for etter et ras i Lofoten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– En person ble tatt i raset i Bjørnfjell, og er grav frem og fremstår som uskadd, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Tom-Ove Hammer.

På Twitter skriver politiet i Nordland at området er gjennomsøkt, og at søket nå avsluttes.

Rundt klokken 12:15 ble også et større skred utløst i Sautinden nord for Laupstad i Lofoten, av seks utenlandske skikjørere.

– Fire av dem kjørte først, utløste raset og kom seg unna. De to andre kjørte ned for å se etter disse. Vi er sikre på at ikke flere var i rasområdet og den aksjonen er avsluttet, informerer Hammer.

I tillegg gikk det et skred i Skarelvfjellet i Lenvik kommune på Senja i 14:15-tiden. Her var det kjent at åtte personer befant seg i området, men ingen ble tatt i skredet, melder Hovedredningssentralen.

– Vi gjennomfører et søk for sikkerhets skyld, men har ingen konkrete opplysninger på at flere er tatt i skredet, sier Rune Danielsen i Hovedredningssentralen. Foto: Privat

Begge skredene skal ha blitt utløst i områder som er utenfor organisert skiområde. Politiet advarer mot skikjøring i Nordland fylke, og henviser til NVEs snøskredvarsler på varsom.no.

– Vi oppfordrer folk til å holde seg unna. Det er høy faregrad, ikke minst for redningspersoner som må inn i områdene. Vi må vurdere hver enkelt hendelse om det er fare for å utløse nye skred, sier Hammer.

Vanskelige forhold gjorde det også vanskelig for redningsmannskaper å gjennomføre søket i Lofoten.

Lørdag ettermiddag er det varslet om stor fare for snøskred i Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Vest-Finnmark og Finnmarkskysten. I tillegg er det betydelig fare for skred i flere områder i Nordland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder