STIFTSGÅRDEN I TRONDHEIM: Mange ærverdige møbler er angrepet av møll og biller. Foto: Scanpix

STIFTSGÅRDEN I TRONDHEIM: Mange ærverdige møbler er angrepet av møll og biller. Foto: Scanpix

Møllangrep i kongebolig

Teppebiller og møll herjer i Stiftsgården i Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Dette er første gang vi har hatt dette problemet i Stiftsgården, men det er dessverre ikke et ukjent problem på steder der møbler med stoff og tekstiler er lagret, sier forvaltningssjef, Oddvar Johnsen, hos Statsbygg Midt-Norge.

Teppebillene og møllen har mesket seg med kongelige møbler som er satt bort i et lager. Til sammen er det mer enn 10 000 kongelige gjenstander i Stiftsgården. Flere av møblene nært knyttet til historien rundt det norske kongehuset,og derfor helt uerstattelige.

- Både gulvtepper, sofaer og stoler har hatt besøk av møllen, men ingenting skal så langt være totalt ødelagt, slår han fast, sier forvaltningssjef Johnsen.

Et plasttelt fra Rentokil er våpenet som nå skal redde de kongelige møblene. Teltet skal settes over møblene og fylles med nitrogengass. Gassen kveler så møllen. Gjenstandene må stå i teltet i en hel måned før en kan være sikker på at alle skadedyr er døde.

Heldigvis har Kong Harald (68)og dronning Sonja (68) fått 15 millioner til nye møbler i kongsgården på Bygdøy, gjennom statsbudsjettet som ble lagt frem i forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder