Giftet seg i julen: Hemmelig kjærlighet på Stortinget

  • Line Torvik
Publisert: Oppdatert: 06.01.04 06:28

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Trosset familien og brøt ut av arrangert ekteskap

Etter en årelang kamp mot egen familie, giftet Høyres stortingsrepresentant Afshan Rafiq (28) seg med sin mangeårige venn og partikollega Aamir Javed Sheikh (33) i romjulen.

Rafiq og Sheikh, som begge har pakistansk bakgrunn, forteller de har levd med trusler i flere år fordi de elsker hverandre.

De har ikke ønsket å stå frem med sin historie tidligere.

VG har kjent til forholdet i halvannet år, men først nå da de er gift, er de villige til å fortelle sin uvanlige kjærlighetshistorie.

I går informerte Rafiq partiledelsen om giftermålet.

- Vi er lykkelig gift, og det føles godt. Vi ser lyst på fremtiden, sier Rafiq til VG.

Var kjærester

Rafiq ble høsten 2001 valgt inn som den første faste representanten på Stortinget med minoritetsbakgrunn. Det ingen visste, var at hun privat strevde med kjærligheten: ære, følelser, svik, arrangert ekteskap og daglige trusler på mobilen var en del av hennes hverdag.

- Det var helt forferdelig å komme midt oppi dette. Aamir er den eneste mannen jeg stolte på og hadde tillit til, sier Rafiq.

Hun er født og oppvokst i Norge, mens Sheikh kom til landet som åtteåring. De har vært gode venner i 13 år.

Paret ble kjent med hverandre året før Sheikh ble giftet inn i et arrangert ekteskap. Kona kom deretter til Norge.

De vil ikke si noe om når de ble kjærester, men høsten 2001 kom det frem at han fortsatt var gift.

I desember samme år reiste Afshan på ferie til Pakistan.

Aamir trodde at hun skulle gifte seg. I redsel for å miste kvinnen i sitt liv satte han seg på første fly og reiste etter.

Etter mye om og men fikk han møte Afshan. Afshan sa til Aamir at hun ikke lenger hadde tillit til ham. Hun følte seg bedratt.

Hun måtte ha en tenkepause.

- Jeg kan ikke fungere uten Afshan, hun er min kraft, sa Sheikh til VG i februar i fjor.

Sammen igjen

På senvinteren 2002 finner de sammen igjen.

VG møtte Rafiq og Sheikh første gang sammen etter at de hadde deltatt i begravelsen til hennes sterke støttespiller og Høyre-kollega, Jon Lyng.

Møtet fant sted på restaurant Bombay i Oslo den 21. februar i fjor.

Paret gråt da de fortalte sin historie til VG. Sterke følelser var i sving.

- Jeg elsker Afshan, sa Sheikh gjentatte ganger.

Sheikhs familiebånd er sterkt svekket, men paret ønsker å komme i dialog med dem nå som paret er gift. Afshan har fått et tettere forhold til sine slektninger. Hun har hele tiden følt seg norsk, men plutselig kom hun opp i en vanskelig familiesituasjon.

- Det var hardt for Afshans familie, fordi de alltid har stolt på henne, og Afshan følte at hun påførte dem noe som skulle tilsi at hun prøvde ut tilliten deres, sa Aamir.

- Hvorfor sa du ikke at du fortsatt var gift?

- På grunn av redsel for at jeg skulle miste min familie og Afshan, svarte han lavt.

Han søkte om separasjon høsten 2002. I fjor sommer ble han formelt skilt fra sin kone, som han har en sønn med.

Mobil-trusler

- At vi truet æren til familien, blir en litt tom trussel sett i ettertid, fordi vi har ikke følt at vi er blitt utstøtt av kretsen vi er i. Men det var hardt å ta anklagene om æresbrudd da det hele startet, sa Rafiq. For halvannet år siden ble flere nyhetsredaksjoner tipset om Rafiqs og Sheikhs forhold. Det kom i kjølvannet av at stortingspolitikeren hadde vært i mediene og foreslått kortere separasjonstid ved skilsmisse. Tipserne mente hun melte sin egen kake med dette utspillet.

Da VG oppsøkte Rafiq på hennes stortingskontor dagen etter at hennes utspill ble omtalt i Aftenposten og VG, avviste hun at hun hadde noen egeninteresse av utspillet. Hun hadde fått flere henvendelser fra kvinner om denne saken, siden hun var saksordfører for dokumentforslaget.

I løpet av møtet fikk VG kjennskap til deler av kjærlighetsforholdet og truslene, mens hennes tårer trillet.

Trusler

Over lang tid hadde hun daglig mottatt trusler på mobiltelefonen. Ifølge Afshan sa hennes familie klart fra om at de støttet datteren fullt ut i hennes valg.

Paret var innstilt på å få hverandre, og var villig til å kjempe for det.

- Jeg er blitt psykisk torturert. Til slutt måtte jeg få hemmelig telefonnummer, sier Rafiq til VG. Hun vil ikke utdype nærmere hva disse truslene har gått ut på, eller hvem som har fremmet dem.

Da separasjonen ble satt på dagsorden, skar det seg med Aamirs familie.

- Jeg er veldig glad i mine foreldre, og har et sterkt håp om en forsoning med dem nå, sier Aamir.

I dag er Sheikh bystyremedlem for Høyre i Oslo. Han har vært en av Afshans nærmeste rådgivere. Kun noen få i partisystemet er blitt fortalt hele historien. De ønsket ikke å stille opp på bilde i går. De ønsker ro. Nå bor de sammen, og er lykkelige over at alt ser lysere ut.

Denne artikkelen handler om