ANMELDER TIL TROSS: Elden mener forholdet hans klient nå anmelder er foreldet, men at det likevel kan ha nytte å gå til politiet med det. Foto: Helge Mikalsen VG

Elden om Aftenposten: Ga råd om å feie overgrepsanklage under teppet

Journalist Ragnhild Ås Harbo har anmeldt en bransjekollega for et overgrep tilbake i tid. Hennes advokat sier hun først lot saken ligge etter dårlige råd fra sjefene i Aftenposten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I forbindelse med #Metoo-kampanjen skrev Ragnhild Ås Harbo på Facebook om et angivelig overgrep fra en kollega i en annen avis. Dette skal ha skjedd for fire år siden, på en reportasjereise.

Fredag anmeldte hun forholdet, skriver NRK. Dette til tross for at det ifølge hennes egen advokat skal være strafferettslig foreldet.

– Det er litt for min egen del. Jeg angrer på at saken ikke ble meldt fra da det skjedde, sier Harbo.

– Hun vil ikke at det skal gå inn i mørketallene, og ønsker samtidig under vitneforsikring å få sin historie inn i politiets systemer, sier hennes advokat John Christian Elden til VG.

– Hun mener hun fikk dårlige råd av sjefene, om å feie det under teppet, og vil komme seg videre i livet uten å tenke på hva hun burde gjort, sier fortsetter advokaten.

Metoo: Offer for trakassering ble senere oppsagt i TV 2

ANMELDER: Journalist Ragnhild Ås Harbo. Foto: Privat

– Satt igjen med skylden

Slik beskrev Harbo det angivelige overgrepet på Facebook:

«Jeg var sliten etter en lang uke intens jobbing, og tok en flaske vann. Jeg kan ikke huske at jeg sovnet. Men jeg husker så altfor godt at jeg våkner av at jeg blir kledd av – topp, skjørt, strømpebukse. At jeg oppdager at jeg er alene igjen på hotellrommet med ham. Kjenner hendene til denne (...) kollegaen fomlende over bh-låsen min».

Hun har tidligere fortalt at hun følte at Aftenposten tok henne på alvor, men at de manglet et system for å håndtere sakene.

– Det er mulig de ikke visste hvordan det burde takles, men det endte med at hun følge hun satt igjen med skylden. Og det ble ikke bra, sier Elden til VG.

Les også: Danskes oppgjør med den norske stillhetskulturen

– Ville blitt henlagt

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier avisen både støtter og støttet en politianmeldelse av saken, men at den juridiske vurderingen gikk dit hen at den antagelig ville bli henlagt.

– Vi var opptatt av at Harbo skulle ha et realistisk bilde av hva som kunne møte henne i en etterforskning og eventuell rettssak, sier Hansen.

(Les hele svaret nederst i saken)

VG har vært i kontakt med mannen som er anmeldt. Han ønsker ikke å kommentere saken. Sjefredaktøren i mediehuset der han jobber, ønsker heller ikke å si noe før selve anmeldelsen foreligger.

Aftenposten-sjefens fulle svar:

«Schibsteds konsernadvokat gikk gjennom flere møter grundig gjennom saken med Harbo og drøftet med henne hvilke muligheter som forelå. En av dem var politianmeldelse. Vi var, og er, innstilt på å støtte Harbo i en slik politianmeldelse og rettssak.

De rent juridiske vurderingene som forelå den gangen var at bevisene i saken først og fremst lå i forklaringene til de to. Her var det slik juristen vurderte det ord mot ord. Ut fra rettspraksis vurderte juristen at det ville være en reell risiko for at saken ble henlagt eller mannen frikjent. Vi var opptatt av at Harbo skulle ha et realistisk bilde av hva som kunne møte henne i en etterforskning og eventuell rettssak. Vi vet fra andre saker, at noen opplever henleggelse eller frikjennelse som et ytterligere overgrep. Schibsted og Aftenposten ville støtte henne i en slik sak, men selve beslutningen om politianmeldelse måtte til slutt være hennes.

Utfallet ble at saken ikke ble politianmeldt, men at vi i samråd med Harbo ga informasjon om hva som hadde skjedd til mannens arbeidsgiver. Vår jurist hadde omfattende kontakt med den personalansvarlige i mannens bedrift. Målet fra vår side var å få arbeidsgiver til å gi en formell reaksjon. Her hadde bedriften mannen er ansatt i en rekke muligheter fra skriftlige advarsel til avskjedigelse.

Det ble videre arrangert et møte mellom mannen og Harbo støttet av vår konsernadvokat. Målet var å få mannen til å ta ansvar.

Jeg hadde selv også flere møter med Ragnhild Harbo og juristen hvor mulig politianmeldelse var blant temaene.»

– Ville saken blitt håndtert annerledes i dag?

«Med den kunnskapen vi er i ferd med å få gjennom tusenvis av beretninger i #metoo, er det naturlig at det nå blir en debatt om hvorvidt arbeidsgivere mer aktivt bør anbefale politianmeldelse i saker som dette. Jeg synes Eldens poeng om mørketall på statistikkene er godt.

Harbo har for øvrig hele tiden vært tydelig på hvordan vi som arbeidsgiver kunne håndtert saken bedre, og det har både jeg og Aftenposten lært av.

I dag har vi retningslinjer og et større fokus i hele bedriften på hvordan vi skal håndtere denne type saker. En gruppe ansatte og ledere har jobbet frem disse retningslinjene og det i seg selv har en stor verdi. i dag har vi i tillegg til ledere, klubbrepresentanter og hovedverneombud også opprettet en “nøytral” kanal gjennom vår eksterne bedriftshelsetjeneste. Vi trener våre ledere på å håndtere saker om trakassering og mobbing, og det er et tema på allmøter etc.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder