DØMT: Kristian Michelsen er dømt for deltakelse i Syria.

DØMT: Kristian Michelsen er dømt for deltakelse i Syria. Foto: PRIVAT / PST

Kristian Michelsen (34) dømt for IS-deltakelse

Kristian Michelsen (34) fra Verdal er dømt til syv år og seks måneders fengsel for deltakelse i Den islamske staten (IS) og terrorforbund.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Michelsen reiste november 2014 fra Norge til Syria, etter at et vennepar av ham fra Levanger hadde reist sommeren i forveien.

34-åringen tok seg ut av Syria 30. april 2016, hvorpå han ble fengslet av tyrkiske myndigheter og senere utlevert til Norge.

«Kommunikasjonen etterlater heller ingen tvil om at tiltalte hadde reist for å slutte seg til ISIL for å gjøre jihad i betydningen kjempe, jf formuleringen om at han var der han ville være, og at han faktisk hadde sluttet seg til ISIL,» står det i dommen.

Michelsen nektet straffskyld, men er nå idømt 7,5 års fengsel. Aktoratet hadde bedt om ni års fengsel.

Ifølge Adressa, vil 34-åringen anke dommen.

Hele historien: Tre trønderes ferd til IS

EKTEPAR: Dette er de to Levanger-vennene til Kristian Michelsen som reiste i forkant av ham sommeren 2014 til Syria. Ektemannen ble drept vinteren 2015, mens situasjonen til kvinnen er uavklart. Foto: Privat IKKE VG-BILDE

Islam og konspirasjoner

I dommen fremkommer det at Michelsen kom fra et skilsmissehjem og at han ble mobbet i skolegangen, og hadde mye fravær. Han tok senere fagbrev som maler, men slet med rus etter å ha begynt med hasj i 14-15 års alderen.

Han ble i rundt jul i 2013 kjent en 27-åring fra Levanger som hadde konvertert og som var gift med ei fra Levanger – venneparet som kom til å reise til Syria før ham.

27-åringen ble drept vinteren 2015 i Syria, mens situasjonen til hans etnisk norske kone er ukjent. Hun vil i dag være 31 år.

27-åringen introduserte Michelsen for islam. Han så på filmer om religionen på YouTube, men også konspirasjonsvideoer. Han ble «kokt i hodet» og «gikk inn og ut av islam», noterer dommeren.

Etter at 27-åringen og hans kone dro til Syria sommeren 2014, fulgte Michelsen med på en gruppe i England som het Islam4UK og ble ledet av IS-sympatisøren Anjem Choudary.

Les også: Tre Oslo-jenter (20) gikk i samme klasse – så ble de IS-koner

Slik var Ruth Johanne Johansens opplevelser i IS-kalifatet (saken fortsetter under videoen):

Fikk hjelp

Oslo tingrett slår også fast at det ikke er tvil om at Michelsen stilte seg bak «metodene» til IS.

Det var ved hjelp av sin trønderske kompis fra Levanger, som allerede var i Syria med sin konvertittkone, at Michelsen kom seg over grensen i begynnelsen av desember 2014.

Han ble ved ankomst spurt om han kunne åpningsverset i Koranen. «Han svarte at han bare kunne det på norsk fordi han nettopp var blitt muslim. Han kunne ikke arabisk, og oversatte det til engelsk», står det i dommen.

Han ble deretter innullert i IS, tok et arabisk navn og ble plassert i en såkalt sharialeir.

Michelsen ble transportert til byen Shaddadah nær den irakiske grensen. Der oppholdt han seg blant annet med en gruppe kasakher og indonesere.

(Saken fortsetter under videoen)

Kontakt med nordmenn

Han var i kontakt med to andre norske fremmedkrigere, blant annet Kim Andre Ryding fra Moss. Michelsen fikk også sitt eget våpen, en AK 47.

90 til 100 personer har reist til Syria fra Norge siden borgerkrigens start i 2011. Minst en tredjedel reiste i 2014 før og etter at IS erklærte sitt såkalte kalifat i juni samme år.

Rundt 30 har returnert. Minst 20 er antatt drept, men dette tallet er trolig langt høyere.

Les videre: Thom Alexander fra Halden ble drept i Syria

(Saken fortsetter under videoen)

«5star jihad»

Oslo tingrett mener det ikke er tvil om at Michelsen visste hva han reiste til og at han på forhånd hadde bestemt seg for å bli med i IS.

Ifølge dommen skrev han følgende til et familiemedlem etter han var kommet frem:

«Du kan sjå talen te kalifen på youtube å, d va den som vart det avgjørende for at æ
bestemt mæ ferr å fårrå. Søk på abu bakr al baghdadi-message to the ummah. Vess
du ofre 17min av livet ditt på det da. Å forrestn så har vel æ alltid vært det 5 hjulet
på vogna så æ e vel itj så dypt savna.» (7. januar 2015)

Han oppfordret det samme familiemedlemmet om å søke på «5star jihad» slik at hun kunne få se «sånn ca koss vi bor».

I tillegg understrekte han at han ikke hadde reist ned for å drepe.

«At æ faktisk for hit ferr å jølp følk. Æ har itj drept nånn. Siste dagan har æ grivvi
bombe rom te kvinnfølk å unga …», skrev han 22. januar 2015.

Konvertittenes siste hilsen fra IS i Syria: «Nordmennene er på tokt»

Razzia

Retten mener det er uklart hva Michelsen konkret gjorde ved IS-fronten, foruten «at han hadde en funksjon tett oppe i kamphandlingene og at han var med på husransakelser i etterkant.»

Retten legger til grunn at verdalingen kan ha ønsket å forlate IS og komme seg ut av Syria fra og med våren 2015, men mener likevel han var med i terrorgruppen frem til årskiftet 2015/2016.

Michelsen lyktes etter flere komplikasjoner, deriblant fengsling, med å komme seg ut av Syria våren 2016. Da ble han pågrepet av tyrkisk politi, hvor han i avhør fortalte om sitt liv i IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder