KAKTUSBIL: En gutt står foran en bil full av kaktusplanter som markerer Verdens Miljødag. Foto: Reuters

Verdens Miljødag markert

(VG Nett) Verdens Miljødag er blitt markert verden rundt i dag samtidig som FN bekymrer seg for urbaniseringen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Allerede bor en av tre byboere i slummen, sa Annan.

- La oss lage grønne byer, oppfordret han og la til at FNs mål om å halvere fattigdommen i verden ikke vil oppfylles om ikke byplanlegging blir mindre tilfeldig.

Kaktusbil

I Valencia i Spania står en bil kalt «Automacetas». I den er det plantet kaktus og andre vekster. Det er den spanske kunstneren Marta Roman som står bak utstillingen, som er en av mange spesielle markeringer av Verdens Miljødag.

VANNKRIG: Medlemmer av World Wildlife Foundation (WWF) har plassert en gigantisk vannkran foran Jesus-statuen på Corcovado-fjellet ved Rio de Janeiro i Brasil. Foto: AP

I den greske byen Zakynthos ble miljødagen markert med en bilfri dag og på den Sri Lankiske kysten som ble ødelagt i tsunami-katastrofen i desember ble det plantet masse nye trær.

Mindre klær i Japan

I Japan oppfordret aktivister gjennom en motevisning forretningsmenn til å kle seg mindre formelle om sommeren slik at man slippet å bruke så mye aircondition og spare strøm, skriver nyhetsbyrået AP.

- Ved å bruke disse klærne hjelper det å øke bevisstheten rundt miljøvern og hvordan man trenger å tenke nytt, sa Satoshi etter å ha gått ned catwalken i en grå dress og med hvit skjorte - men uten slips.

Forsvinner i sjøen
I går presenterte FNs Miljøprogram bilder av deltaet i Den gule elva i Kina som ender i Den gule sjøen. Satellittbilder fra 1997 og 2000 viser den enorme forskjellen.

Det mørke vannet i Den gule sjøen er sterkt misfarget av avleiringen som følger med elva. Mengden avleiring er så stor at man kan se at landmassene på Kinas kyst har blitt mye mindre, selv når man ser det fra rommet.

KINA: Bilder fra FNs miljøprogram. Satellittbildene fra 1997 og 2000 viser den enorme forskjellen på landmassene ved Kinas kyst ved Den gule sjø. Foto: EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder