VESTAVÆR: Været på Vestlandet blir nokså tradisjonelt i neste uke. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Slutt på varmen – en våt uke venter

Etter sol kommer regn. I store deler av landet blir det en grå og våt, men mild, uke.

Artikkelen er over ett år gammel

– Tendensen viser litt synkende temperaturer over hele landet, men ikke veldig store endringer, sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Forrige uke fikk store deler av Norge forskudd på sommerværet, som kanskje ga mersmak for de fleste. Nå ser det ut som det ble med en forsmak.

Det var rett nok litt varmere enn normalt for årstiden. Været for kommende uke er derimot helt innenfor normalen, ifølge meteorologen.

Sjekk været der du bor på Pent.no

les også

Flomvarsel rundt Glomma

– Vi har hatt temperaturer over normalen i en uke nå, så når det gjelder vårvær er dette egentlig helt vanlig, sier hun.

Regnet beveger seg nordover

Fra mandag av har regnet inntatt hele Sør-Norge, men prognosene viser at det det kan bli kortvarig.

– Et lavtrykk øst for Island skaper en front som beveger seg gradvis nordover utover uken. Det gir både regn og skyer i hele Sør-Norge i dag, men på Østlandet blir det bedre allerede i morgen, sier Valved.

les også

Nordlandsbanen henger i løse lufta – fortsatt skredfare

På Vestlandet kan man vente seg en uke med tradisjonelt grått og vått «vestavær». Temperaturene blir likevel ikke så verst, på rundt 10 grader, tror meteorologen. På Østlandet blir det noe varmere, rundt 12–13 grader.

Fint vær i nord mandag

Ikke uvanlig er tendensen den motsatte i nord. I Troms og Finnmark blir mandag sannsynligvis ukens fineste dag, før nevnte lavtrykk beveger seg nordover. Sør for Bodø vil regnet melde sin ankomst allerede i ettermiddag.

– Vi venter en uke med lavtrykksaktivitet i Nord-Norge, og det vil nok bli en nokså skyet uke der, sier meteorolog Valved.

les også

Eksperter: Dette vet vi om sommerværet

Pluss content

De siste dagene har det vært tendenser til flom i indre deler av Østlandet. Langs Glomma har flere gårdsbruk blitt evakuert etter høy vannstand og ispropp i vassdraget. I Trøndelag var 21 boliger isolert i et døgn i helgen etter flom i elven Namsen.

Situasjonen er ikke avklart, men mandag var det litt lavere vannstand i elven. Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl forteller til VG at det heller ikke er store nedbørsmengder i vente langs Glomma i uken som kommer.

Fortsatt varsler Norges vassdrag- og energidirektorat flomvarsel 2 på store deler av Østlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder