INFORMERTE PRESSEN: Leder Kari-Janne Lid ved seksjons for sedelighet i Oslo politidistrikt. Foto: Hallgeir Vagenes

Politigjennombrudd i hemmelig overfallsetterforskning: Tidligere voldtektsdømt tatt

OSLO TINGRETT/POLITIHUSET (VG) Etter flere måneders etterforskning pågrep politiet fredag en 37 år gammel mann som tidligere er dømt for vold og voldtekt.

  • Hanna Haug Røset
  • Harald Vikøyr
  • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Det opplyser Oslo politidistrikt under en pressebrief mandag ettermiddag.

Seksjonsleder Kari-Janne Lid sier politiet i flere måneder har etterforsket flere overfall mot unge kvinner hovedsakelig i området Oslo sentrum/Grünerløkka.

les også

Tre menn tiltalt: Voldtok kvinne på toalett i Oslo

Fredag fikk politiet et gjennombrudd i etterforskningen da 37-åringen ble pågrepet.

– Siktede ble pågrepet siktet for et forsøk på voldtekt 24. februar i år. Siktelsen er nå utvides til å gjelde fire forhold som etterforskes som forsøk på voldtekt, sier Lid.

Overfalt bakfra

De fire kvinnene er alle i 20-årene og overfallene skal for de fleste ha skjedd mens de var i ferd med å låse seg inn i egen bolig.

Overfallene har alle skjedd mellom klokken 03.00 og 05.00 i løpet av de siste halvåret. Det siste skjedde ifølge politiet forrige helg.

– Modus har vært overfall bakfra med ulike bruk av voldselementer i tilknytning til overfallet, sier Lid.

Mandag ettermiddag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. De to første ukene må han sitte i full isolasjon.

Av kjennelsen fra Oslo tingrett går det frem at 37-åringen har erkjent de faktiske forhold, men at han mener at han ikke hadde noen intensjon om å voldta kvinnene.

SENTRUMSOMRÅDET: Overfallene har ifølge politiet skjedde på disse stedene sentralt i Oslo. Foto: Hallgeir Vagenes

«Siktede har i retten forklart at han kvelte samtlige fornærmede til de besvimte, men at han deretter forlot gjerningsstedet – en forklaring som støttes av de øvrige bevis i saken, herunder de fornærmedes forklaringer», skriver tingrettsdommer Kim Heger i kjennelsen.

Politiet opplyser at de nå sjekker mannen opp mot ytterligere saker som har vært en del av prosjektet.

– Det er flere saker som er knyttet til prosjektet, og så får etterforskningen vise om han også kan knyttes til disse sakene, sier Lid.

Seksjonslederen sier politiet forløpende under etterforskningen har vurdert å gå ut med informasjon i mediene.

– På grunn av en rekke taktiske vurderinger knyttet til bevisforspillelse, lite eller ingen opplysninger om gjerningsmenn og lite konkrete beskrivelser som har vært egnet til å etterlyse eksternt, så har vi forløpende vurdert at vi ikke har hatt grunnlag til å gå ut med informasjon om en mulig serievoldtektsmann, sier Lid.

Tidligere straffedømt

Politiet oppfordrer nå kvinner som har blitt utsatt for vold eller overfall som kan knyttes til denne saken, og andre som kan ha relevant informasjon, om å ta kontakt med politiet.

Mannen som er hjemmehørende i østlandsområdet er straffedømt flere ganger tidligere. I 2013 ble han dømt til fire års fengsel for en såkalt sovevoldtekt. Både før og etter dette er han dømt for vold mot kvinner.

Rettsmøtet gikk for lukkede dører fordi retten mener at offentlighet kan vanskeliggjøre etterforskningen.

Dommer Kim Heger henviste til at siktede ikke har forklart seg i saken tidligere, men at han har sagt at han ønsker å gjøre dette under rettsmøtet. Mannen mener hans forklaring vil bli hemmet dersom pressen er til stede.

– Ikke seksuelt motivert

Mannens forsvarer, advokat Thomas Randby, sier at han ikke finner det riktig å kommentere saken ut over det som fremgår av kjennelsen - blant annet fordi mannen er fengslet med full isolasjon og fordi etterforskningsdokumenter er omfattet av taushetsplikt.

– Mannen erkjenner grov kroppskrenkelse, men ikke at dette har vært seksuelt motivet. Retten finner da heller ikke skjellig grunn til å mistenke ham for voldtektsforsøk, sier Randby.

Ifølge Nettavisen skal mannen ha vært etterlyst etter et forsøk på overfallsvoldtekt i februar i år.

Les også

Mer om

  1. Krim

Flere artikler

  1. Overfalt kvinner: 37-åring mistenkt for å stå bak i alt 14 forhold

  2. Tiltalt for overfall mot kvinner i Oslo sentrum: Kom bakfra og tok kvelertak

  3. Siktet for kvelningsoverfall på kvinner: Politiet ber trolig om forvaring

  4. Politiet tiet i fem måneder om mystiske overfall på Oslo-kvinner

  5. Mann i 30-årene pågrepet og siktet for overfallet på Reidar Osen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder