Bergenssangen opp i spørretimen

Bergen: Festspilldirektør Bergljot Jonsdottirs beslutning om å kutte ut Bergenssangen under åpningsseremonien under årets festspill blir tatt opp i Stortingets spørretime.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Stortingsrepresentant Terje Knudsen fra Fremskrittspartiet ber kulturminister Anne Enger Lahnstein om å gripe inn slik at «denne store kulturbegivenhet kan bli videreført ved den årlige åpning av Festspillene i Bergen.» Saken kommer opp i Stortingets spørretime onsdag.

«Denne store kulturbegivenhet» går i praksis ut på at ved hver festspillåpning i over 40 år har kongen og publikum reist seg og sunget Johan Nordahl Bruns «Jeg tog min nystemte Cithar i Hænde. Sorgen forgikk meg på Ulrikens topp» som avslutning på Johan Halvorsens «Bergensiana».

Etter at Bergens Tidende meldte om festspilldirektørens avgjørelse, og de lokale radiostasjoner viderebrakte nyheten i moges, bråvåknet bergenspatriotismen. Mange ringte inn sine reaksjoner til NRK-Hordaland.

Noen foreslo at bergenserne som er til stede i Grieghallen under festspillåpningen 20. mai uansett skulle reise seg og synge Bergenssangen. I rådhuset i Bergen ble det satt i gang en underskriftsaksjon blant kommunalråder og gruppeledere, og alle - fra Frp til RV - skrev under på kravet om at Bergenssangen må synges ved åpningen av Festspillene.

Ordfører Ingmar Ljones (KrF) uttalte til pressen at han ville ha et møte med Bergljot Jonsdottir «for å finne praktiske løsninger».

Beslutningen vakte sterke reaksjoner helt inn i hovedstaden. Musikeren Kjell Bækkelund sier til NTB at beslutningen er «aldeles latterlig».

Festspilldirektør Bergljot Jonsdottir sier til NTB at hun forstår folks reaksjoner, men at hun er betenkt over politikerne som går ut i mediene uten at de har tatt kontakt med henne om bakgrunnen for beslutningen.

-Åpningsseremonien er på 60 minutter, og jeg måtte foreta en streng prioritering. Det som kommer i stedet for Bergensiana er et hundre år gammelt musikkstykke av Johan Selmer som ble spilt på åpningen av musikkfesten som Edvard Grieg arrangerte i Bergen i 1898, et morsomt, festlig og veldig norsk stykke som munner ut i nasjonalsangen.

Festspilldirektøren sier at hun har fått mange kritiske reaksjoner, men også noen som støtter henne. Men programmet er lagt og avgjørelsen står fast, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder