FOREDRAG: Joshua French holdt foredrag på Nøtterøy kulturhus mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Joshua French: Vi ble sett på av mange journalister som samfunnsfiender

Halvannet år etter at han slapp ut av fengselet i Kongo fortalte Joshua French sin versjon til ett fullsatt Nøtterøy kulturhus.

mette.bjorberg.estep@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Verken presse eller pressefotografer var tillatt adgang, men flere ansatte i media hadde kjøpt billett til foredraget mandag kveld.

Ifølge TV 2 fremsto French som energisk og sjarmerende og fikk forsamlingen til å le ved flere anledninger, tross de til dels alvorstunge temaene han tok opp i det to timer lange foredraget. Ifølge Dagsavisen var han også tydelig følelsesmessig berørt.

– En fuckup

Den første timen viet han til å fortelle sin versjon, av hvordan han og den avdøde kameraten Tjostolv Moland endte opp som leiesoldater i Kongo. Han fortalte hvordan de i mai 2009 skulle møte en informant de var leid inn for å beskytte, og på veien dit ble overfalt av regjeringssoldater som skjøt mot dem og traff sjåføren deres.

– Jeg dro ham ut av setet og satte meg inn, hevdet French.

Deretter sa han at han angret på det svært omdiskutert bildet han tok like etter drapet: En smilende Moland i bilen med sjåførens blod på setet og døra.

– Jeg er interessert i ballistikk, og jeg tenkte blodet ville vise noe. Men bildet var en fuckup, sa French.

Kritisk til pressen

Han fortalte deretter om hvordan han opplevde rettsprosessen mot de to, og årene i fengsel i Kongo. Han kritiserte både Kongo og måten mediene hadde behandlet dem på.

– Det var mange faktafeil, vi ble sett på av mange journalister som samfunnsfiender. Vi skulle representere rasisme og kolonialisme, noe vi overhodet ikke sto for. Det var vi som bodde og jobbet i Afrika. Og her kom de, sa French.

I tillegg til at det ikke var lov å ta bilder eller filme under foredraget, ga French beskjed om at han heller ikke kom til å snakke med pressen eller tar spørsmål fra salen.

Splittet syn

Foredragsturneen til French har skapt ny debatt rundt de to nordmennenes historie i Kongo. Det er bare to uker siden Nikolaj Frobenius trakk seg som manusforfatter til filmen «Mordene i Kongo» etter konflikt med produksjonsselskapet.

– Dette er ikke en historie om uskyldige norske gutter på heisatur, sa Frobenius, som i stedet kommer med romanen «Kongonotatene», basert på arbeidet med filmmanuset.

Joshua French' advokat, Hans Marius Graasvold, har uttalt til Dagbladet at han ser på boka som et illojalt prosjekt. Graasvold sier Frobenius, som manusforfatter på filmen, fikk unik tilgang til informasjon om saken, som bare en håndfull mennesker har hatt tilgang til, som han ikke ville fått om han var åpen om sitt eget bokprosjekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder