UNDER ØVELSE: Russiske fartøyer trener under øvelsen Zapad i 2013 i farvannet utenfor eksklaven Kaliningrad. Foto: Alexei Druzhinin, RIA Novosti, Kreml

Russland varsler ny missiltest: – En slags hissig kommunikasjon

Russland har varslet enda en missiltest utenfor Norge mens NATO avholder Trident Juncture. – Det er alvorlig og beklagelig, mener Russland-ekspert.

Den andre missiltesten skal finne sted 6., 7., 8. og 9. november mellom klokken 06 og 20, får Avinor opplyst fra russisk luftfartsmyndighet.

Avinor utstedte et såkalt Notice to airmen klokken 12.41 tirsdag 30. oktober.

Husker du? Russland varslet missiltester 1. til 3. november

TIL PILOTER: Denne meldingen er sendt ut til piloter for å sørge for at sivile fly navigerer rundt det gitte området. Foto: Avinor

Forsvaret er varslet

– Vi venter ikke at dette vil føre til noen merkbare konsekvenser for den sivile trafikken i norsk luftrom, opplyser Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor flysikring, i en e-post til VG.

Øvelsen skal avholdes utenfor Finnmark, kan man lese ut fra kartet på nettsiden NOTAM Info.

UTENFOR FINNMARK: Den oransje firkanten markerer stedet der Russland har varslet at de vil avholde øvelse 6.-9. november. Foto: Google, NOTAM Info

les også

Russisk forsker håner NATO-øvelsen: Ville blitt massakrert hele gjengen

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt denne informasjonen, sier Ivar Moen, pressekontakt i Forsvarets operative hovedkvarter, til VG.

Forsvaret ble varslet tirsdag.

NATO: Påvirker ikke øvelsen

– Russland har varslet at de vil bruke området utenfor Trøndelag, i internasjonalt farvann, for en form for demonstrasjon av våpensystemer. Vi er ikke sikre på at det kommer til å skje, men det må russerne svare på, sier den amerikanske admiralen James Foggo i en telefonkonferanse med VG og andre medier onsdag ettermiddag.

Foggo er øverste sjef for gjennomføring av øvelsen «Trident Juncture» i Midt-Norge.

USA deltar med flere tusen soldater i øvelsen, og har sendt det enorme hangarskipet USS Harry S Truman til Norskehavet, med 5000 personell og støttefartøyer.

Overfor VG avviser admiralen at russernes varslede aktivitet representerer noen trussel eller problem for øvelsen:

– Vi sier gjerne at USS Harry S Truman er 90 000 tonn avskrekking. De har store kapasiteter med 70 fly av ulike kategorier, fra kampfly til overvåkningsfly. De kan lese situasjonsbildet på flere hundre kilometers avstand. Så de varslede russiske øvelsene har ingen påvirkning på øvelsen, sier Foggo.

les også

Amerikanske soldater på vei til Norge: Drakk Reykjavik tom for øl

Slik blir NATOs gigantøvelse: Se oversikten

– Ikke overraskende

– Dette er selvfølgelig utrolig beklagelig og alvorlig, samtidig er det ikke overraskende sånn jeg ser det, fordi spenningen mellom NATO og Russland har vokst de siste årene, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI, som forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk, til VG.

Hun beskriver et gjensidig spill mellom partene, der man ser økende antall øvelser og utplassering av militære installasjoner og tropper på begge sider.

– Slik jeg ser det er disse nye russiske øvelsene som varsles midt i Trident Juncture med veldig kort frist en slags hissig russisk kommunikasjon. De reagerer mot det de kaller NATOs ‘omringing’ av Russland og alle bevegelser nærmere Russlands grenser, sier seniorforskeren.

Mandag ble det kjent at Russland skal gjennomføre en missiltest utenfor kysten av Møre 1., 2. og 3. november.

Russland har betydelig militært nærvær i nordområdene og de øver regelmessig. Dette er internasjonalt farvann og internasjonalt luftrom, så lenge det blir gjort på en ryddig måte, er dette noe som ikke skaper problemer for vår øvelse, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg mandag.

– Selv om Stoltenberg sa at den første varslede øvelsen er ‘normal’, har ikke NATO oppfattet opptrappingen av russiske øvelser siden 2014 som normalt. Russiske handlinger har de siste årene vært omtalt i Nato-dokumenter som aggressive og ekspansjonistiske, sier Wilhelmsen, og legger til:

– Vi har fått et samhandlingsmønster som skaper mer og mer spenning. Det som er alvorlig er at det fort kan oppstå små hendelser eller misforståelser som fort kan utarte seg.

FORSKER PÅ RUSSLAND: Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI forsker på russisk utenriks-og sikkerhetspolitikk. Foto: Jan Petter Lynau, VG

NATOs største øvelse siden den kalde krigen, Trident Juncture, går fram til 7. november i store deler av Midt-Norge. Alle Natos 29 medlemsland, samt Sverige og Finland, deltar i øvelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder