MISTET MANGE KYR: Bonde Inge Lynum anslår til VG at han har mistet minst 80 dyr i nattens tragiske brann.
MISTET MANGE KYR: Bonde Inge Lynum anslår til VG at han har mistet minst 80 dyr i nattens tragiske brann. Foto: GEIR-INGE PEDERSEN/ SALTEN BRANN

Bonde Inge Lynum mistet 80 kyr i brann: – Helt forferdelig

INNENRIKS

Det var 160 storfe inne i driftsbygningen som brant ned på Engeløya i Steigen natt til torsdag. Bonde Inge Lynum anslår at det er minst 80 kyr som har mistet livet.

Publisert: Oppdatert: 11.10.18 18:54

Det var klokken 01.47 i natt at politiet i Nordland fikk melding om brann i et fjøs på Engeløya i Steigen.

Bonden Inge Lynum forteller til VG at han bor to kilometer unna fjøset, og selv ble varslet av avløseren på gården.

– Det er helt forferdelig. Vi har nok minst mistet 80 dyr, sier Lynum.

Han sier han ikke vet hva som kan være årsaken til brannen, og sier at det torsdag morgen jobbes med å flytte dyr ut fra driftsbygningen.

– Vi driver og flytter dyr nå. Akkurat nå må vi bare prøve å ta vare på de dyrene som har kommet seg ut i live. De blir omplassert til gårder i området, sier Lynum.

Han har drevet gårdsdrift på Engeløya siden år 2000, og har i tillegg til storfe andre dyr på gården. De andre dyrene befant seg ikke i nærheten av bygget som brant.

– Da første innsats kom til stedet, var bygningen overtent. Nå er den nedbrent. Det skal ha vært 160 storfe i bygget. En del av disse er reddet ut, men vi har ikke oversikt over hvor mange nå, uttalte operasjonsleder Tom-Ove Hammer til VG 02.50.

Han bekreftet at mange dyr brant inne i driftsbygningen.

Veterinær ble tilkalt umiddelbart og er på stedet der brannvesenet driver etterslukking og politiet innleder etterforskning.

– Det var rundt 160 storfe i bygget. Noen er reddet ut, men mange har brent inne. Vi har ikke oversikt over hvor mange. Det er fortsatt dyr rundt i nærområdet som ikke er fanget inn, sa Hammer til NTB.

Politiet mistenker foreløpig ikke noe kriminelt.

– Etterforskningen kommer til å gi flere svar når den starter torsdag eller fredag, opplyser operasjonsleder Thomas Coe i Nordland politidistrikt til NRK.

Her kan du lese mer om