METOO: Partiletoppene samlet til møte om varslingssaker.

METOO: Partiletoppene samlet til møte om varslingssaker. Foto: Cornelius Poppe/ NTB Scanpix

Partitopper samlet til metoo-møte

Partitopper på tvers av hele fargespekteret samlet seg tirsdag morgen for å utveksle erfaringer med varslingssaker.

gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er viktig til å få kjennskap til rutiner, og hvordan man håndterer det og kanskje en samlet forståelse av hvordan man skal gjøre det, sa statsminister Erna Solberg før hun gikk inn til møtet hun selv har invitert til.

Etter møtet sa hun at hun synes partiene hadde en god og reflektert diskusjon om utfordringene.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det er bra å utveksle erfaringer.

– Det er et område hvor jeg tror vi deler målsettingene, at det skal være trygt for kvinner og menn og unge å delta i politikken, sier han til NTB.

les også

Varslersakene i Høyre: Har fått inn 21 varsler fordelt på 12 personer

Ikke bekymret over rekruttering

Støre sier han ikke er veldig bekymret for at varslingssakene skal skade rekrutteringen til partiene.

– Det er selvfølgelig grunn til å være urolig for det, for vårt oppdrag er også å motivere unge mennesker til å gå inn i politikken. Men jeg tror politikk er så spennende – jeg tror det å være med og påvirke samfunnet er så viktig at unge mennesker, og også mennesker som har erfaring oppover i livet, kommer til å delta.

Dagen før forsvarte han håndteringen av varslersakene mot den avgåtte nestlederen Trond Giske, i en tale til Aps landsstyre der metoo-kampanjen og støtte til varslerne var sentrale temaer.

– Står for det vi har gjort i en vanskelig situasjon

– Jeg syns vi kan stå for det vi har gjort i en veldig vanskelig situasjon. Vi er ikke uvant med varslersaker, men det å få varslersaker så sentralt som vi har gjort, har stilt ekstra store krav til oss, sa Støre på vei inn til møtet.

les også

Støre forsvarer håndtering av Giske-saken

På spørsmål saker om seksuell trakassering er annerledes i politiske partier enn på andre samfunnsområder, svarer Støre:

– Ikke i kjernen. Varslerne skal bli trodd på, tatt på alvor og fulgt opp. Men politikken har nok det ved seg at det har et flomlys fra mediene som jeg tror er annerledes enn i bedrifter, organisasjoner og foreninger.

– Må forbedre samfunnet

Det synes å være bred enighet om at det er viktig å utveksle erfaringer, ha gode rutiner og ta vare på varslere. Men SVs Bergstø sier hun forventer mer handling fra sine politikerkolleger.

– Det er et godt initiativ å møtes på tvers av partiene for å se hvordan man kan håndtere varslene, men det holder ikke. Det er ikke tilstrekkelig at partiene forbedrer seg selv. Partienes oppgave må være å forbedre samfunnet, sier hun og viser til at SV har lagt fram tolv forslag mot seksuell trakassering. Også Rødt har foreslått et sett med tiltak.

Et av forslagene Stortinget behandler, er å gi den nye Diskrimineringsnemnda myndighet til å behandle og ilegge erstatning i saker om seksuell trakassering, slik den har i andre saker om trakassering og diskriminering.

Stortinget har fra før gitt regjeringen beskjed om å utrede et såkalt lavterskeltilbud for håndtering av slike saker.

Solberg sier Høyre vil se på SVs utfordring om å gjøre noe «større politisk». Hun sier seg også enig i at det er behov for et lavterskeltilbud hvor man kan rapportere om seksuell trakassering, men er ikke tydelig på om Diskrimineringsnemnda skal få jobben.

– Både den rødgrønne regjeringen og vi gjorde samme vurderingen om en sånn lavterskelnemnd. Det sa vi nei til på det tidspunktet, for dette er vanskelige saker, både knyttet til kontradiksjon og hvordan man skal ta beslutninger, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder