RENSER: Hver dag kjører fulle lastebiler tonnevis med snø til smeltemaskinen på ved Akershuskaia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Smeltemaskinen «Terje» tar seg av snøen

Siden 2011 har snøsmeltemaskinen «Terje», den eneste av sitt slag i verden, tatt hånd om all snø fra gater og veier i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På det mest travle lastes det av en lastebil med snø hvert tredje minutt til «Terje». Det tilsvarer 500 kubikkmeter med snø i timen.

I tillegg til å håndtere snøen, skiller også maskinen ut forurensningen, før smeltevannet slippes ut i fjorden. Foruten metaller, grus, slam og stein har Terje plukket opp sykler, handlevogner, bord og mobiltelefoner.

På ski gjennom sentrum - her har det snødd mest

AVFALL: Snøen i Oslo kommune er forurenset når den hentes. Store mengder avfallsstoffer skilles ut før smeltevannet til slutt havner i fjorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Gjennom seks sesonger har vi tatt hånd om en mengde materialer og levert de til godkjent deponi. Tungmetaller som kan utvinnes fra snøen og vannet, blir gjenvunnet, forteller anleggsleder Hans Kevin i NCC, entreprenøren som eier og drifter maskinen for Oslo kommune.

– Vi kjører på høygir

Før 2011 ble snø og is fra Oslos gater fraktet til egne deponier. Siden Oslo kommune først fikk avtalen med NCC har disse deponiene vært stengt, og «Terje» har tatt seg av alt av snø i byen.

I år har det vært ekstra travelt, forteller kommunikasjonssjef Tor Heimdahl i NCC:

– Nå går det på høygir, og vi kjører døgnet rundt. Hittil i vinter har vi for eksempel håndtert 75 prosent mer snø enn hele forrige vinter, sier Heimdahl.

Maskinen har fått navnet S/S Terje, og er oppkalt etter ingeniøren som var selve hjernen bak patentet, Terje Myrhaug. «Terje» håndterer snø fra kommune og private.

– Det finnes bare ett slikt anlegg i verden, sier Heimdahl i NCC.

Siste vinterhelg før det store væromslaget

TRAFIKK: På det mest hektiske kommer det én full lastebil hvert tredje minutt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Sparer miljøet

Det hele starter med at snøen tippes fra lastebiler ned på anlegget, der snøen smeltes ved hjelp av energi fra plusstemperatur i sjøvannet. Underveis blir den forurensede snøen renset for faste partikler, oljerester og tungmetaller.

– Det er i bunn og grunn et miljøtiltak. Det vannet vi slipper ut i fjorden er rent for giftstoffer og forurensning, forteller Heimdahl.

Ifølge NCC blir 180 000 kubikkmeter snø smeltet i en gjennomsnittlig snøsesong.

– Den er sentralt plassert, og sparer miljøet ved at det blir færre transporter ut fra byen til deponiene, sier seksjonssjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

Strømbrudd, forsinkelser og trafikkaos

HAVNER I SJØEN: Anlegget smelter snøen ved hjelp av energi som hentes ut av plusstemperatur i sjøvann. Under og etter smelteprosessen blir vannet renset for faste partikler, oljerester og tungmetaller Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder