Stortinget vil holde rapporter om byggeskandalen hemmelig

Kostnadene for utbyggingen på Stortinget har økt med 500 millioner skattekroner. Men rapportene som viser hvorfor, vil Stortinget holde hemmelig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) la mandag ikke skjul på at det nok er statskassen som må ta mesteparten av redningen for den nye kostnadssprekken på 500 millioner kroner.

Men hva er disse 500 millionene og hvordan kunne dette skje? Tallet er ifølge en pressemelding fra Stortinget basert på en ny usikkerhetsanalyse som ble gjennomført i januar og februar i år. Og «en grundig gjennomgang av kalkylen».

les også

Byggeskandalen: Stortinget oppjusterte kostnadsrammen med 90 millioner «for å holde oss på runde tall»

VG har bedt om innsyn i beregningene som nå viser at byggeprosjektet kan ende opp med å koste skattebetalerne 2,3 milliarder kroner.

Men Stortinget vil holde dem hemmelige.

– Dette er interne dokumenter

I en mail til VG skriver Stortingets administrasjon at dette er interne dokumenter. De mener at allmennhetens interesse i å se disse dokumentene ikke veier tungt nok til at de vil gi dem ut.

les også

Stortingets byggeskandale: Her pusset de også opp – for under halve prisen

– Vi har lagt vekt på at dette er interne dokumenter som er produsert som forberedelse til at resultatene skal behandles i presidentskapet, og deretter i andre organer i Stortinget. Det vil bli laget offentlige dokumenter om dette som skal behandles i sistnevnte organer, skriver Stortingets presseavdeling i en e-post til VG.

Dette er prosjektet som nå skal koste 2,3 milliarder:

les også

Stortingsskandalen: Drama da Børresen ble tvunget til å gå

De vil heller ikke gi innsyn i kommunikasjon mellom Stortingets direktør og Stortingets presidentskap – eller referater fra møter i presidentskapet hvor byggesaken har blitt diskutert.

Forvirring om hva som ble gjort

Flere partier har de siste dagene spurt hvem som visste hva - og når de visste det. Og hvordan Olemic Thommessen har jobbet for å skaffe seg informasjon om det som har foregått.

Det var et av hovedspørmålene da Thommessen og presidentskapet onsdag morgen måtte redegjøre for millionsprekken for Finanskomiteen på Stortinget og alle de parlamentariske lederne.

les også

Olemic Thommessen foreslår krisetiltak for å dekke inn gigantsprekk

Men Stortingets administrasjon vil altså ikke gi offentligheten innsyn i referatene fra møtene i presidentskapet. Verken hele referatene eller deler av dem.

– Vi har lagt vekt på at dette er dokumenter utarbeidet i forbindelse med fortrolige møter i presidentskapet, skriver Stortingets presseavdeling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder