VENTER: Fylkesordfører i Akershus og leder av fellesnemnda i Viken, Anette Solli (H), mener ikke man bør legge sammenslåingen på is. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Viken-kaos: Utsetter avstemning om regionen skal legges på is

– Dette er ikke en ønsket situasjon, sier Andreas Lervik i Østfold Ap.

  • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

Fellesnemnda for den nye stor-regionen Viken skulle tirsdag stemme over om de midlertidig skal legge ned arbeidet med sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus.

De ville i så fall legge alt på is til til Stortinget bestemmer seg for hva de skal gjøre med regionreformen i oktober.

Men da de samlet seg, gikk diskusjonen i stedet med høy temperatur om man i det hele tatt burde stemme over et slikt forslag nå, eller om det ville få uante konsekvenser.

– Jeg lurer egentlig på hva vi driver med, sa Gunnar Melgård i Akershus Høyre.

Til slutt endte én tredjedel av fellesnemnda med å stemme for å vente med å stemme over forslagene om å utsette Viken-sammenslåingen, og det var det som måtte til.

Forslagene skal konsekvensutredes og i stedet stemmes over den 8. oktober.

– Arbeiderpartiet har i dag gått i bresjen for å stanse arbeidet i fellesnemnda for Viken. Konsekvensen av å legge ned arbeidet kan være store, og vi kan ikke behandle slikt over bordet, skriver fylkesordfører Annette Solli (H) i Akershus i en pressemelding.

Dagens VG-leder: Kaoset rundt regionreformen

Usikkerhet etter KrF-avklaring

Det ble søndag klart at Arbeiderpartiet lokalt vil være med Frp, SV, Sp og MDG, for å skape et flertall for å sette regionen på vent.

les også

Mæland setter Finnmark-reformen på pause

Men så kom KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad med en avklaring til NRK tirsdag, om at KrF ikke har noen planer om å stemme annerledes når reformen skal opp denne gangen, enn det de gjorde da de sikret flertall for den i fjor. Det har skapte usikkerhet om hva man skulle gjøre i Viken.

– Hvis det er én ting jeg har skjønt er det at tilliten er avgjørende. Og tilliten er ikke der. Til og med KrF som går ut i dag og bekrefter regionreformen i dag skaper ikke den tilliten, fordi de skaper et inntrykk av at det kan ligge noe mellom linjene der, sa Hanna Lisa Matt i Buskerud MDG under debatten i fellesnemda.

les også

Høyre-Topp: Støre har satt hele regionreformen på spill

Hun sier KrF-avklaringen ikke lukker for at man kan gå inn for en reform, men en reform med noen endringer. Simen Nord for Østfold Høyre er av en annen oppfatning:

– Når KrF helt tydelig ga uttrykk for at regionreformen slik den er vedtatt skal gjennomføres, mener jeg ikke man skal så tvil om det, sa han.

KrF: Vil fullføre regionreformen

Debatten om viken blusset opp etter den låste situasjonen i sammenslåingen av Troms og Finnmark. Flere ønsket en ny vurdering av sammenslåingen av Viken til Norges mest folkerike fylke, med 1,2 millioner innbyggere, hvis Finnmark skulle få stå alene.

KrF har tidligere holdt det åpent hva de vil gjøre når stortinget skal stemme over om de skal tvangssammenslå Finnmark og Troms, og lagt det hele på hvilke oppgaver regionene skal få.

På spørsmål om KrFs avklaring tirsdag betyr at de lukker alle dørene for å stemme mot tvangssammenslåing av Finnmarks og Troms, svarer Kjell Ingolf Ropstad:

– Vi har bare en plan, og det er å fullføre regionreformen gjennom å flytte oppgaver ut.

Delte meninger om Viken

Det har vært delte meninger i Østfold, Akershus og Buskerud Viken-reformen, selv om alle tre fylker stemte nei til sammenslåing. Det var Arbeiderpartiet som til slutt kunne gi forslaget om å legge sammenslåingen på is flertall tirsdag, om forslaget hadde blitt behandlet. Det erfarte NRK at de ville gjøre.

Ap i Akershus var tidlig krlae på at de, sammen med Frp, Sp, SV og MDG, mener Viken må få en ny vurdering om Finnmark får slippe sammenslåing.

Ap i Buskerud har på den andre siden sagt at Viken ikke er nødt til å skrinlegges om Finnmark får behandles spesielt, men at Viken bør revurderes om oppgavene regjeringen skal legge fram den 15. oktober ikke er gode nok.

Senterpartiet har varslet forslag i Stortinget om å skrote sammenslåingen av Troms og Finnmark, et forslag Ap og de andre rødgrønne støtter. Senterpartiet på stortinget vil også skrote Viken, og Rødt vil fremme forslag på Stortinget om å stoppe alle tvangssammenslåingene av fylker.

Arbeiderpartiet har ikke lukket døren for å skrote Viken:

– Vi har ikke behandlet i vår gruppe at vi skal gå inn og stemme over de andre regionene på ny. Hvis KrF skulle komme frem til at de vil se hele reformen i et nytt lys etter at oppgavene er lagt frem, så er det en ny situasjon i Stortinget, har Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere sagt om Viken-regionen til VG.

Flere artikler

  1. Ap sørger for flertall for å sette Viken-regionen på vent

  2. Rødt-lederen: Vil stoppe alle tvangssammenslåinger etter Finnmark-bråket

  3. Høyre-Topp: Støre har satt hele regionreformen på spill

  4. Mæland setter Finnmark-reformen på pause

  5. Lukker ikke døren for å skrote Viken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder