Nye steinsprang fra Mannen - Et par tusen kubikkmeter har rast

Etter et større steinsprang i natt, rapporterte Sivilforsvaret om at småstein sprang fra Veslemannen i 7-tiden fredag morgen. Rasene har avlastet delen som støtter opp fjellet, tror NVE.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Torsdag raste hele eller deler av et 15 ganger 20 meter stort område på oversiden av Veslemannen ut i flere steinsprang. Også natt til fredag har det vært steinsprang, og igjen fredag morgen.

– Det er nok et par tusen kubikkmeter som har rast, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE under en pressekonferanse klokken 10 fredag.

– Det har påvirket hele fjellpartiet nå i etterkant, sier han.

Opprettholder rødt varsel

Blikra forteller at rasene har avlastet litt av presset på den nedre delen av fjellet, som holder mye på plass. Bevegelsene i fjellet går ikke like fort nå, og Blikra tror dette er en av grunnene:

– Det er en del masse som raste i den øvre delen som har støttet opp fjellpartiet. Så sannsynligvis er den avlastet litt, slik at det faktisk minker noe av det trykket den er utsatt for, sier han til VG.

les også

Flere steinsprang: – Fjellet er blitt en god del svakere

Fjellet er også sensitivt for nedbør, og det har kommet mye mindre regn det siste døgnet enn forventet. Men farenivået opprettholdes:

– Vi opprettholder farenivået til rødt, så vil vi vurdere situasjonen fortløpende utover dagen. Vi vil se litt mer over tid hvordan fjellpartiet stabiliserer seg.

Med mindre noe uforutsett skjer i mellomtiden, vil NVE komme med sin neste oppdatering om klokken 18.00 fredag.

– Utelukker ikke et større skred

Geolog Einar Anda i NVE sier til VG at det trolig ikke vil gå like mange steinsprang fredag som det gikk torsdag. Ved 11.30-tiden er siste melding fra NVE at bevegelsene holder uendret fart, altså 10-12 centimenter per døgn i øvre del og rundt 1 centimenter i døgnet i nedre del.

Veslemannen er anslått å ha et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter. På spørsmål fra VG om alt kommer til å rase ned i et større skred, forklarer Anda:

– Det kan fortsette som nå, med små og mellomstore skred, men vi utelukker ikke et større skred. Det er derfor vi har denne beredskapen.

– En halvtime eller 100 år

På en benk i utkanten av Åndalsnes sitter Irene Kvali og en venninne. De to damene håper fjellet raser slik at beboerne kan flytte tilbake.

– Selv om det blir stabilt igjen, kan man aldri være helt sikker. Det ligger i bakhodet hele tiden, sier Kavli.

Venninnene sier at de er blitt vant til bratte fjell og ras gjennom et langt liv i Romsdal, men påpeker at Veslemannen er større enn de som vanligvis kommer fra Trollveggen.

Da gårsdagens store steinsprang gikk, tenkte de at det kanskje var et forvarsel på et større ras. Nå håper de at det kommet et styrtregn som setter det i gang, slik at de blir ferdig med det.

– Nå begynner folk å bli lei hele Mannen.

Det får damene gehør om hos Per og Geir i sentrum av Åndalsnes.

– Vi begynner å bli lei. Dette har stengt veier og jernbane i årevis, sier Geir, som ikke vil ha hele navnet sitt i avisen, til VG.

De sier at Veslemannen er et stort tema i blant folk i området når farenivået heves. Ellers får det ikke så mye oppmerksomhet.

– Om det går om en halvtime eller 100 år gjenstår å se, slår Geir fast.

UTVIKLET SEG: Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE (t.v.) og Rauma-ordfører Lars Olav Haustad (H) oppdaterer med det siste om Mannen. Foto: Torstein Boe

Skal ha møte med de evakuerte

Det er bare to dager siden ni beboere under det rasfarlige fjellpartiet måtte evakuere for syvende gang, da farenivået er økt til rødt. Onsdag etter store bevegelser i fjellpartiet.

– De har det etter forholdene bra, vi skal ha et møte litt senere midt på dagen og snakke om situasjonen med dem, så får vi høre litt mer inngående hvordan det går, sier Rauma-ordfører Lars Olav Haustad (H) til VG.

Som følge av den økte rasfaren er Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes stengt. Den holdes stengt frem til politiet og NVE varsler at faresonen er opphevet, sier han.

To strekkstag rast

les også

Veslemannen: – Bevegelsene har skutt i været

Mannen, som ligger 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes, er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.

Veslemannen, er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet.

les også

2017: Utsetter «Mannens» fall til neste år

Steinsprangene torsdag ettermiddag tok med seg to såkalte strekkstag, instrumenter som NVE bruker til å måle lengdeforandringer, som sto oppe på Veslemannen.

VG kommer tilbake med mer

PS! Mannen er også tema i siste episode av «Giæver og Joffen». Hør den her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder