Jan Kvalen skutt i ryggen

Flyktet fra gjerningsmennene og gjemte seg i skogholt

INNENRIKS

(VG NETT) Den kjente torpedoen Jan Kvalen (49) ble onsdag kveld skutt i sitt eget hjem på Kløfterhagen i Oslo. Kvalen ble skutt i ryggen av flere gjerningsmenn, men skal ikke være alvorlig skadd.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:21

Gjemte seg i skogholt

Gjerningsmennene brøt seg inn i huset til den kjente torpedoen og skjøt ham i ryggen. Kvalen ble truffet i ryggen av ett skudd, men klarte likevel å rømme. Hardt skadet tok han seg ut av boligen, og gjemte seg i et skogholt i nærheten, opplyses det ved Oslo politikammer.

- Det er en person som er skutt i ryggen. Han er tatt hånd om av ambulansepersonell, og var ved bevissthet da han ble kjørt fra stedet til Ullevål sykehus, sa operasjonsleder Bjørn Ølstad ved Oslo politikammer til VG Nett kort tid etter at skyteepisoden fant sted.

I natt fikk VG Nett opplyst at Kvalen ikke skal være alvorlig skadd. Politiet eksorterte Kvalen til Ullevål sykehus hvor han sent onsdag kveld ble avhørt.

I følge Ølstad skal flere personer ha vært sammen om ugjerningen.

- Det er mulig at det var tre gjerningsmenn. Flere personer er i hvert fall observert i området, sier Ølstad.

Da politiet fikk melding om skyteepisoden, rykket man umiddelbart ut med bevæpnet personell. Store bevæpnede styrker er fremdeles på jakt etter gjerningsmennene. Ved ett-tiden i natt var fremdeles ingen pågrepet, og kriminalteknikere jobbet fremdeles på såtedet.

- Vi tror at man etterhvert vil få opplysninger som kan peke i retning av gjerningsmennenes identitet, men har foreløpig ingen opplysninger om dette.

Overfalt i september

I slutten av september i år ble Kvalen overfalt rett utenfor sitt eget hjem, på en måte som kan minne om det siste overfallet.

Politiet jaktet den gangen på tre-fire navngitte menn fra et kjent og brutalt restaurantmiljø i Oslo. Kvalen rakk å navngi et par av overfallsmennene i ambulansen underveis til sykehuset. Flere av de mistenkte til det første overfallet er tidligere dømt for grove voldsforbrytelser.

- Fire-fem menn kom i en blå svenskregistrert bil. De hoppet ut og overfalt mannen med slag og spark mot hodet, sa Oslopolitiet til VG etter episoden i september.

Vaktmann

Jan Kvalen har i det kriminelle miljøet i årtier vært kjent som «Vaktmannen på Tveita-senteret» - en mann som med kraftige midler ryddet opp blant kriminelle på kjøpesenteret. Han ble kjent for offentligheten som en av politiets hovedvitner i Skrik-saken da han «naglet» Tveita-gjengmedlemmet Pål Enger til forbrytelsen.

Hovedfigur

For folk flest ble han best kjent som hovedfigur da Gerhard Helskog & Co i «Rikets tilstand» på TV 2 i oktober i fjor fortalte om 49-åringens langvarige samarbeid med Oslo-politiet.

TV-dokumentaren viste en mann som slo hull i en vegg under TV-intervjuet mens han fortalte om en lang rekke voldsovergrep han har gjort seg skyldig i. I programmet kom det fram at politiet har beskyttet sin tyster - bare siden 1993 var 19 anmeldelser mot mannen henlagt av Oslo-politiet. Riksadvokaten beordret statsadvokaten til full gjennomgang av Kvalens portefølje.