UTENFOR RETTSSALEN: Marie Madeleine Steen hadde som ofte ellers med seg en trillekoffert da VG møtte henne i Oslo tingrett i mai i fjor. Foto: Tore Kristiansen, VG

Vitne om norsk storsvindler: «En supervenninne»

LYNGBY (VG) Slik beskrives førsteinntrykket av Marie Madeleine Steen (61), som er blitt kalt Nordens største bedrager.

 • Lone Lohne

Artikkelen er over ett år gammel

I dag startet rettssaken mot storsvindler Marie Madeleine Steen (61) i Lyngby rett i Danmark, hvor hun erkjente seg skyldig i ti av 24 tiltaleforhold. Hun nektet imidlertid for at dette var «bedrageri av særlig grov karakter».

VG har skrevet en serie om hvordan hun har lurt folk over hele Skandinavia, med oppdiktede historier og over 20 ulike dekknavn.

Steen er gjerne offeret som trenger omsorg. Den gode lytteren som engasjerer seg sterkt i deres liv. Et menneske mange blir umiddelbart glad i. Det gjenspeiler også vitneforklaringene i Lyngby rett mandag.

Første vitne, som ble bedratt over et par ikke-eksisterende billetter til Roskilde-festivalen, omtaler kvinnen som «en riktig hyggelig dame» og sier at de to ble «supervenninner».

– Vi snakket om barn og barnebarn, sier hun i retten.

les også

Storsvindler Marie Madeleine Steen (61) erkjenner ti forhold

Til kloster med kreft

Et annen av vitnene som gir Steen beskrivelsen «riktig sød» på dansk er Janne Fruergaard Keyes, som fikk besøk av svindleren vinteren 2016.

Det tidligere klosteret hun driver på Ørslev har de siste 40 årene vært brukt som et arbeidsrefugium, hvor forfattere, forskere og journalister leier seg inn for å jobbe i stillhet.

Hit kom «Maria Hansen» for å leie rom vinteren 2016. Hun fortalte at hun hadde et prosjekt hun måtte bli ferdig med før kreften tok henne av dage, og trengte ro.

De to kvinnene hadde snakket lenge over telefonen, om sorg og savn. Keyes kan ikke huske at hun har følt en slik varme fra et menneske hun aldri har møtt – noen gang.

– Hun var helt ekstraordinært medfølende. Jeg kunne ikke vente med å møte henne, har Keyes tidligere uttalt til VG.

MØTTE SERIEBEDRAGEREN: Janne Fruergaard Keyes på Ørslev kloster i Danmark hadde besøk av Marie Madeleine Steen vinteren 2016. Bildet er fra et tidligere VG-besøk. Foto: Tore Kristiansen, VG

Da gjesten ankom brukte hun mye tid på å fortelle om sitt dårlige forhold til sin danske ektemann, om sine fire sønner, om kreften, om sitt arbeid som sykepleier og patolog, om bygninger som brant og mennesker som var døde.

Det gikk bare et par dager før klosterforvalteren hadde fått et nært forhold til Maria Hansen. Hennes sterke livshistorie gjorde inntrykk og hun har tidligere fortalt til VG at hun gråt over kreften som skulle ta livet at sin nye venn.

Hun visste ikke at dette var starten på det Keyes beskriver som et åtte dager langt mareritt.

Les også: Slik bedro hun mennene

Ville donere penger

Ettersom Maria Hansen skulle dø, ønsket hun etter hvert å donere bort pengene sine til klosteret, ifølge Keyes. For klosterforvalteren var det en svimlende sum, 400.000 kroner. Det var så mye som manglet: Klosteret var kaldt, belysningen elendig og sengene altfor korte, mente «Maria».

Men så slo hun seg vrang, etter at Keyes delte navnet hennes med styremedlemmene. Det resulterte i et forsøk på svertekampanje fra «Maria» sin side.

Hun prøvde å overbevise en lokalavisjournalist om at Keyes ikke hadde styr på økonomien og ikke klarte å drive klosteret. Keyes ble redd.

Hun forteller i retten at hun hadde fått beskjed av en som utga seg for å være sønnen til «Maria», om at moren var innlagt på sykehus og ikke måtte kontaktes. Likevel skjønte Keyes raskt hvem som sto bak ryktespredningen. Det måtte være den samme som hadde stukket av fra en regning på om lag 3500 kroner for klosteroppholdet.

– Kunne hun ikke bare ha gått fra regningen og stoppet der? Det følelsesmessige etterspillet, det er det som er fryktelig. Å bli lurt sånn gjør at man føler at man mister sin dømmekraft, har Keyes uttalt til VG.

Forholdet er ett av ti som Steen i dag erkjente seg skyldig i.

Les også: Hvordan ble hun en bedrager?

VILLE DONERE: Marie Madeleine Steen ville gi en svimlende pengesum til opprustning av klosteret, men skal i stedet ha stukket fra stedet uten å betale regningen for oppholdet. Foto: Tore Kristiansen, VG

Spiller på følelser

Oslo tingrett slo i 2017 fast at Steens metode er å spille på folks følelser for blant annet å få dem til å låne seg penger. Vitneforklaringene tyder på at Steen tok med seg metoden til Danmark, der hun ble pågrepet i sommer, under en prøveløslatelse.

Flere av de danske vitnene forteller at de etter å ha fattet mistanke, «googlet» navnet Steen oppga, og dermed skjønte at de var blitt lurt. På nettet ligger det flere norske avisartikler om kvinnen, og på Wikipedia står det oppført mange ulike alias kvinnen skal ha operert med rundt om i Skandinavia.

Steen er siden 1992 dømt for til sammen 112 straffbare forhold, og er denne gang tiltalt for 24 nye tilfeller av grovt bedrageri i perioden 2014 til 2018.

Ifølge tiltalen har hun flere ganger bodd på ulike bed and breakfast-steder, klostre og herberger flere steder i Danmark, steder hun har reist ifra uten å betale regningen.

Steen er også kjent som «kvinnen med den tunge koffert», etter en populær podkast med samme navn, laget av podkast-duoen Third Ear i samarbeid med den danske avisen Politiken.

Mer om

 1. Danmark
 2. Bedrageri

Flere artikler

 1. Storsvindler dømt på ny – utestenges fra Danmark i 12 år

 2. Aagot ble lurt av storsvindler: – Jeg har medfølelse med henne

 3. Bergensere vil ha byseglet hjem fra Danmark

 4. Etterretningssiktet norskiraner ble baha’i i Norge: Sjekket hans oppriktighet

 5. Opplysninger til VG: Etterretningsiktet norskiraner knyttet seg til utsatt religiøs minoritet

Fra andre aviser

 1. Norsk seriesvindler tilstår flere lovbrudd i Danmark

  Aftenposten
 2. Han tok imot penger moren svindlet fra forelskede menn.

  Bergens Tidende
 3. Moren svindlet minst 28 menn: – Hun kan ikke slutte. Det er sånn hun er.

  Aftenposten
 4. Fred-Idar trodde han hadde møtt drømmekvinnen. Men hun var bare ute etter pengene hans.

  Bergens Tidende
 5. Slik svindlet de oljeselskapet for 150 millioner kroner

  Bergens Tidende
 6. Fred-Idar (35) trodde han hadde møtt drømmekvinnen. Men hun var bare ute etter pengene hans.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder