JANUAR-DRAPET: Eidsfoss bro i Våler kommune – som tidlig ble koblet til drapet på Janne Jemtland. Bildet er fra 15. januar to dager etter at Jemtland ble funnet død i Glomma.

JANUAR-DRAPET: Eidsfoss bro i Våler kommune – som tidlig ble koblet til drapet på Janne Jemtland. Bildet er fra 15. januar to dager etter at Jemtland ble funnet død i Glomma. Foto: Jørgen Braastad, VG

Høy andel partnerdrap i Norge

Av 25 antatte gjerningspersoner er alle menn, og syv av tilfellene antas å være partnerdrap. Til sammen ble 26 personer drept i 2018.

Ifølge Kripos’ drapsstatistikk for de siste fem årene, tegner 2018 til å bli et normalår i antall drap. I fjor ble det registrert 25 drap, mens årene før har variert mellom 25 og 30 drap årlig. 2013 ligger langt høyere med 42 drapshandlinger i Norge.

Høy andel partnerdrap

Drapssaken i Sarpsborg føyer seg inn som den 25. drapssaken i Norge i år. Til sammen er det 26 ofre i sakene.

Psykologspesialist Pål Grøndahl ved Oslo universitetssykehus har skrevet bok om drap som fenomen som kommer ut i januar. Han sier årets tall likner tidligere års statistikk.

– I Norge pleier nærmere 25 prosent av drap å være partnerdrap. Med det ser vi at partnerdrap utgjør en relativt høy andel av alle drap i Norge. En faktor blant flere er for eksempel når partneren har signalisert å gå ut av forholdet og i flertallet av partnerdrapssakene har gjerningspersonen utøvet vold før, sier Grøndahl.

LES MER OM VGs dekning av partnerdrap i Norge her.

PSYKOLOGSPESIALIST: Pål Grøndahl har skrevet en bok som handler om drap i Norge som kommer ut i 2019. Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Psykologspesialisten understreker at Norge har totalt sett få drap.

– Derfor kan vi ikke si at vi har mange partnerdrap, tross alt, sier Grøndahl.

– Hvilke fellestrekk, om noen, ser du hos de som har drept?

– De er ofte unge. Flere har utført annen kriminalitet og vold. Noen er også psykisk- og sosialt marginaliserte. Vi ser enkelte psykiske lidelser, at de er arbeidsledige og har lav utdanning.

– Likevel er det uhyre vanskelig, knapt mulig, å forutsi hvem som vil begå drap. Noen typisk drapsprofil er knapt mulig å oppdrive. Flere kan ha mange risikotegn, men likevel er det ikke gitt at de noen gang kommer til å ta et annet menneskes liv.

Azad Hamam (47) omkom i en møteulykke på E18 ved Larvik bare noen timer inn i det nye året. Også mannens kone og tre barn ble skadet. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, er i Larvik tingrett dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

Janne Jemtland (36) ble funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark 13. januar. Hun ble meldt savnet av sin ektemann etter at de begge deltok på en fest natt til 29. desember i fjor. Ektemannen ble 10. desember dømt i tingretten til 18 års fengsel for å ha skutt sin kone i hodet med pistol og senket henne i vann så hun døde. Dommen er anket.

DREPT: Janne Jemtland ble funnet død den 13. januar. Ektemannen er dømt til 18 års fengsel. Foto: Privat

les også

Svein Jemtland dømt til 18 års fengsel for drapet på Janne Jemtland

Robin André Svendsen (29) døde kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund 26. februar. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel for drapet. Han har anket dommen.

Houda Lamsaouri (38), opprinnelig fra Marokko, ble 9. april funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, ble pågrepet og siktet for drap to dager senere.

Veronika Kocabkova (27) ble kritisk skadet i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo 1. juli. Den tsjekkiske kvinnen døde en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. De to hadde ett barn sammen.

KNIVSTUKKET: Veronica Kocabvoka døde etter å ha blitt knivstukket i sommer. Hun ble begravet på sin egen bursdag. Foto: PRIVAT

les også

I dag skulle Veronika fylt 28 år. I stedet skal hun begraves

Håvard Pedersen (18) ble 14. juli knivstukket på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han ble erklært død kort tid etter. En 18 år gammel mann som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drapet som ble begått da han skal ha vært 17 år gammel. Politiet mener mannen egentlig er en 20 år gammel mann fra Pakistan. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk da drapet skjedde, og påtalemyndigheten la ned påstand om tvungen psykisk helsevern da saken gikk for retten i desember.

PÅ JOBB: Håvard Pedersen døde kort tid etter å ha blitt knivstukket på jobb i Vadsø i sommer. Foto: PRIVAT

Sunniva Ødegård (13) ble funnet død på Varhaug i Rogaland 30. juli. En nå 18-årig gutt fra samme område er siktet for drap.

Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) ble begge drept i en bolig for asylsøkere i Prinsens gate i Trondheim sentrum 17. september. En 19 år gammel mann, som ble skutt i benet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon, er siktet for drapene. Alle de involverte har bakgrunn fra Afghanistan.

Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen i Østfold ble knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo 15. oktober. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) ble pågrepet av politiet i Frankrike en uke etter drapet. Han blir trolig utlevert til Norge på nyåret.

Laura Iris Haugen (16) ble 31. oktober knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland. En 16 år gammel gutt er pågrepet og siktet for drapet.

KNIVSTUKKET: Heikki Bjørklund Paltto ble drept i en leilighet i Oslo. Den mistenkte ble pågrepet av politiet i Frankrike en uke senere. Foto: PRIVAT

Stig Anders Johansen (35) fra Stokmarknes ble funnet død i en leilighet på Sortland i Vesterålen 22. november. En mann i slutten av 30-årene er siktet for forsettlig drap.

Piotr Bogusz (57) fra Polen ble stukket ned og drept under et julebord i Skiforeningens utleielavvo i Holmenkollen i Oslo natt til 15. desember. En 37-årig latvisk mann er siktet for drap.

Jente (tre md.) ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Faren, en mann i 30-årene, ble siktet for drap. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.

Kvinne (70) ble 10. februar funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen ble pågrepet i leiligheten og siktet for drap. Han ble senere tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

les også

Mann (43) tiltalt for å ha drept moren sin med øks

Mann (30-årene) døde etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. Hendelsen fant sted 10. mars i år. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell og han ble løslatt fra varetekt i april.

RYKKET UT: Politiet og innsatsleder Anders Bru rykket ut til Nittedal i Akershus 10. mars etter at en mann i 30-årene er blitt skutt med pistol. Mannen døde senere av skuddskadene. Foto: Tore Kristiansen, VG

Mann (31) ble 12. mars funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Mannen, som opprinnelig er polsk, dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.

Mann (21) ble funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 05-tiden om morgenen 23. mars. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra syvende etasje. Han er siktet for drap.

Mann (60-årene) døde 28. juni, to dager etter at han ble kritisk skadet i en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Siktede kan bli overført til tvungent psykisk helsevern.

les også

Retten om Varhaug-siktet: Var trolig tilregnelig

Kvinne (20-årene) ble 19. august drept med kniv i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann i 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.

Gutt (13) ble funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum i Hedmark 14. september. Politiet mener faren (40-årene) først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

Kvinne (24) fra Sudan ble 17. september funnet død etter en brann i en kjellerleilighet i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, ble dagen etter siktet for drap. Han nekter for å ha drept kona.

Kvinne (49) ble drept med et skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo 26. september. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens tidligere kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.

les også

Makaveli Lindén erkjenner straffskyld: – Har vært rus inne i bildet

Mann (i slutten av 60-årene) ble fredag 23. november funnet død etter en brann i en kommunal leilighet på Leirsund i Skedsmo kommune. Mandag 26. november ble to menn på 32 og 57 år pågrepet og siktet for drap.

EKTEMANN SIKTET: 28. desember ble en mann i 30-årene siktet for uaktsomt drap på sin kone i Sarpsborg. Foto: Ola Haram, VG

Mann (ukjent alder) ble funnet drept på en privatadresse i Sandnes natt til lille julaften. En mann i 20-årene ringte selv inn til politiet og varslet om drapet som han senere erkjente.

Kvinne (ukjent alder) ble 28. desember funnet drept i sin egen bolig i Moenskogen på Borgenhaugen utenfor Sarpsborg. Hennes ektemann i 30-årene ble samme dag siktet for uaktsomt drap. Han er også tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder