Kystverket bekrefter i rapport: «Helge Ingstad» seilte uten AIS-signal

Hverken Forsvaret, politiet, eller Kystverket har ønsket å bekrefte at krigsskipet seilte uten AIS-signalene som viser hvem de er og hvor de er. Det gjør en rapport til regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

AIS-senderne om bord i skip sender ut informasjon om dets identitet, posisjon, fart og kurs. KNM «Helge Ingstad» dukket først opp på det offentlige AIS-kartet etter det krasjet med tankskipet «Sola». Men det har så langt ikke vært klart om de seilte uten signaler eller om noe forhindret signalene.

les også

Flere vaiere har røket, milliardskipet «Helge Ingstad» har sunket

Kystverket har siden ulykken sendt tre situasjonsrapporter til regjeringen. I den første, sendt allerede 11:43 på ulykkesdagen, påpeker de at krigsskipet var uten AIS.

– «Helge Ingstad» seilte uten AIS i forkant av hendelsen, skriver Kystverket i en rapporten til Samferdselsdepartementet.

De bekrefter også at krigsskipet var «klarert inn i tjenesteområdet av sjøtrafikksentralen på Fedje».

USYNLIG: På de offentlige AIS-kartene vises bare de skipene som har AIS-senderne påskrudd, og KNM «Helge Ingstad» er usynlig. Det røde skipet er tankskipet «Sola TS». Kystverket bekrefter i en rapport at «Helge Ingstad» seilte uten AIS-signaler

VG har fått ut de ikke-offentlige radarbildene fra hendelsen, som viser hvordan krigsskipet kommer mot tankskipet i stor fart. KNM «Helge Ingstad» blir gjentatte ganger bedt om å snu til høyre (styrbord) for å unngå en krasj, men svinger først like før sammenstøtet.

les også

De ubesvarte spørsmålene etter KNM «Helge Ingstad»-forliset

– Rett før kollisjonen var Sola TS og «Helge Ingstad» i kontakt med hverandre via VHF (radiosamband journ.anm.), men kursforandringen var ikke tilstrekkelig til å unngå kollisjon, påpeker Kystverket i rapporten til Samferdselsdepartementet.

Berging tar tid

Krigsskipet ligger nå nesten totalt under vann, full av våpen og med drivstoff lekkende ut i sjøen. Forsvarets plan er å heise fartøyet opp på en nedsenkbar lekter, og deretter slepe den til Haakonsvern.

Der skal den tømmes for utstyr.

Forsvarer anslår imidlertid at bergingsarbeidet vil ta tid og anslår at de ikke kan få krigsskipet til Haakonsvern før om tre uker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder