SKAL LEVERE ABORT-INNSTRAMMING: Høyre-nestlederne Bent Høie (til venstre) og Jan Tore Sanner har være med og forhandlet regjeringsplassform på Granavollen siden 2. januar. Sp tror ikke Høie trenger å gå til Stortinget for å få endret abortpraksis. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Slik kan regjeringen stoppe tvillingabort – uten lovendring

GARDERMOEN (VG) Kjersti Toppe (Sp) tror det er mulig for regjeringen å begrense retten til fosterreduksjon, uten å endre abortloven.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Senterpartiet har tidligere støttet KrFs krav om å forby fosterreduksjon, men de to partiene ble stående alene da Stortinget avviste kravet i 2016.

Kjersti Toppe, som er Sps helsepolitiske talskvinne, er derfor glad for nyheten om at KrF og regjeringspartiene skal være enige om en innstramning.

– Jeg må ta forbehold om at vi ikke vet hva de kommer med. Men dersom de ønsker å legge inngrepet under nemndbehandling, så er det bare en logisk tilpasning av dagens praksis. Og da forstår jeg ikke hvorfor Arbeiderpartiet er så avvisende, sier Toppe til VG.

les også

Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

Skjer etter uke 12

Hun mener det er fullt mulig å ta dette grepet uten å sende et lovforslag til Stortinget og utløse et opprør mot enhver endring av abortloven:

STØTTER KRF: Kjersti Toppe (Sp) vil hjelpe KrF å få på plass begrensninger i fosterreduksjon. Foto: Hallgeir Vågenes

– Dagens åpning for fosterreduksjon er ikke resultatet av en lovendring, men en tolkning av gjeldende lov. Ettersom det er medisinsk og teknisk umulig å gjennomføre en fosterreduksjon før svangerskapsuke 12, er det bare rimelig at inngrepet underlegges behandling i nemnd, som alle andre ønsker om abort etter uke 12, sier Toppe.

Her er veilederen som St. OIav hospital i Trondheim har laget om fosterreduksjon. Sykehuset er det eneste i Norge som utfører dette inngrepet.

Unngå Stortinget

Kjersti Toppe, som selv er lege, føler seg trygg på at en ny juridisk vurdering vil komme til en slik konklusjon, og at regjeringen dermed kan innføre en ny praksis uten å endre abortloven.

les også

Ny regjering: Fpu heller mot nei hvis KrF får abort-gjennomslag

– Det vil være den mest galante måten å gjøre det på. Hvis jeg var i helseminister Bent Høies posisjon, så ville jeg prøve å unngå at saken måtte sendes til Stortinget, sier Toppe.

– Vil Sp støtte en lovendring som forbyr fosterreduksjon, dersom det blir resultatet?

– Ja, vi har ikke endret syn. Sps stortingsrepresentanter vil være fristilt i en slik sak, men jeg er sikker på at det store flertallet vil stemme for, sier hun.

Ap: Må til Stortinget

Ingvild Kjerkol (Ap) er helt uenig med Kjersti Toppe om behovet for lovendring:

– Da Stortinget hadde en grundig behandling av spørsmålet, sa helseminister Bent Høie at enhver endring måtte til Stortinget i form av en lovendring. Endres premissene nå og regjeringen gjør dette på egen hånd, ja, da har helseministeren forledet Stortinget, sier Kjerkol til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder