Torpedo løslatt – har forbud mot å kontakte Kjell Inge Røkke

Jan Erik Iversen nekter for å ha truet Kjell Inge Røkke. Torpedoen hevder han bare ville rydde opp i en uenighet han skal ha hatt med milliardæren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

LØSLATT: Jan Erik Iversen har nektet å gå i avhør med politiet. Han er siktet for grov utpressing mot milliardær Kjell Inge Røkke. Foto: VG

Etter å ha sittet varetektsfengslet i fire uker ble Jan Erik «Jannik» Iversen (60) onsdag løslatt av politiet. Han er ilagt besøks- og kontaktforbud mot Røkke.

Den kjente torpedoen er siktet for grov utpressing.

– Han ble løslatt da varetektsperioden gikk ut. Jeg var overrasket over at han ble fengslet i første omgang, slik saken står. At han i tillegg ble gitt fullstendig isolasjon de første to ukene av varetektsperioden grenser opp mot det absurde, sier forsvarer Benedict de Vibe til VG.

– Hvordan stiller han seg til anklagene om at han har truet og presset Røkke?

– Han har ikke truet noen. Han har hatt en uenighet med Røkke, og har tatt kontakt for å legge ballen død om den uenigheten de to har hatt. Iversen har hatt kontakt med Røkke i flere år, siden begynnelsen av 2000-tallet, sier de Vibe.

les også

Politiet om siktet torpedo: – Truet med å begå fysiske handlinger mot Røkke

– Hva slags kontakt er det han har hatt med Røkke?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om nå. Det vil komme frem gjennom forklaringer til politiet, sier de Vibe.

Iversen har så langt nektet å la seg avhøre av politiet.

– Han har for øvrig samtykket til at politiet kan få tilgang til mobiltelefonen hans. Der fremkommer det opplysninger som er interessante for saken, sier de Vibe.

Politiet: Alvorlige trusler og alvorlig sak

Røkke ønsker ikke å kommentere hva slags kontakt han har hatt med torpedoen, ifølge advokat John Christian Elden.

Milliardæren viser til svarene han ga i fjor sommer, da VG publiserte flere ukjente lydopptak hvor Iversen ble omtalt.

Politiet opplyser at de er i sluttfasen av etterforskningen mot Iversen. Det er gjennomført flere vitneavhør og tekniske undersøkelser.

Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i de angivelige truslene mot Røkke.

– Vi ser på truslene som alvorlige og etterforsker dette som en alvorlig sak. Politiet har i hovedsak etterforsket selve trusselhendelsen, men vi har også gjort oss kjent med det som eventuelt ligger bak denne situasjonen, sier politiadvokat Asmund Riegels i Oslo politidistrikt.

Undersøker mobiltelefon

Iversen har fått forbud mot å kontakte Røkke det neste halvåret.

les også

Torpedoens forklaring: Hadde møte med Kjell Inge Røkke på advokatkontor

– Hva tenker Røkke om at mannen som skal ha truet ham nå er løslatt?

– Det har han ingen problemer med. Iversen har godtatt å bli ilagt besøksforbud og kontaktforbud mot Røkke og hans familie foreløpig for de neste seks månedene, og jeg legger til grunn at det blir overholdt, skriver Elden i en e-post.

FORSVARER: Advokat Benedict de Vibe avbildet etter fengslingsmøtet mot Jan Erik Iversen i slutten av januar. Foto: Hansen, Frode

Det at Iversen nekter for å ha truet Røkke, kommenterer advokaten som følger:

– Når Røkke har anmeldt forholdet som trusler, politiet har arrestert han og retten har fengslet han, kan det synes som de er uenige om dette, skriver Elden.

Opphevet taushetsplikten til advokater

I tillegg til å gi politiet tilgang til mobiltelefonen sin, har Iversen opphevet taushetsplikten til advokater han har benyttet seg av de siste årene.

– Jeg er litt usikker på hvem han har opphevet taushetsplikten til. Det blir opp til politiet å finne ut av hvem som har vært advokaten hans på ulike tidspunkter, sier forsvarer Benedict de Vibe.

Foto: Kristiansen, Tore

Elden, som nå er Røkkes advokat, forsvarte torpedoen i straffesaken etter skuddene mot den straffedømte finansmannen Christer Tromsdal i desember 2004.

– Politiet har så langt sagt at de ikke har noen interesse av å avhøre meg som vitne om min klientrelasjon til Iversen på begynnelsen av 2000-tallet, så det får de styre selv, skriver Elden.

Da VG publiserte de hemmelige Røkke-opptakene i fjor sommer, var det advokat Arild Holden i Advokatfirmaet Elden som representerte Iversen.

– Fordi jeg har vitnestatus i saken, så ønsker jeg ikke å kommentere noe om dette, sier Holden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder