Gro forsvarer abortloven

Abortmotstandere blåser liv i debatten ved å vri diskusjonen til at det dreier seg om utvelgelsessamfunn. En ny strategi fra abortmotstanderne, sier WHO-lederen Gro Harlem Brundtland.

  • NTB

Artikkelen er over 17 år gammel

I Norge, i disse dager for 25 år siden, ble loven som ga kvinner rett til abort vedtatt i Stortinget. Dette innebar en dramatisk bedring i helsesituasjonen for mange kvinner som tidligere var henvist til illegale og farlige løsninger.

I dag, spesielt i fattige deler i verden og under religiøse politiske regimer, er helsesituasjonen for kvinner dårlig. Mange steder er kvinnene uten tilgang til en renslig abort, men henvist til bakgårder og personer uten helseopplæring. Dette fører til mødredødsfall og store skader for mange.

Moral

-For 25 år siden var det ingen som brukte utvelgelsessamfunnet som resonnement. I dag nærmer vi oss sannsynligvis snart det punkt hvor man snart kan se skader og sykdom på fosteret ved 12-ukersgrensen, men det er en annen diskusjon, mener jeg, sier Brundtland.

-Det vi diskuterte om abortloven den gangen var hvem som skal ta stilling til den vanskelige avgjørelsen. Det er til syvende og sist ingen annen enn kvinnen selv. Situasjonen er den samme her. Hvis man kommer opp i det dilemma at man bærer et foster som kan bli alvorlig handikappet eller sykt som barn, hvem skal da ta stilling til hva som er riktig å gjøre i den situasjonen - andre enn kvinnen og eventuelt hennes mann?

WHO-lederen understreker at det ikke finnes noen mulighet for at en slags samfunnsmoral eller samfunnsholdning skal bestemme hva en kvinne i en slik situasjon skal velge å gjøre.

-Vi må ha et ryddig opplegg. Et opplegg hvor man vet hvem som har ansvaret. Det er klart at det finnes ingen lettvinte løsninger i dette livet, selv i de tilfeller du bestemmer selv.

Flere artikler

  1. Fikk fullmakt til å ransake bydel

  2. - Gode grunner for EU-Ja

  3. Skiens-politiet får krisehjelp

  4. Nå angriper myggen!

  5. Andreas (13) krysset Grønland - og satte rekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder