BRRR: Månedsskiftet februar-mars blir bitende kaldt over hele landet – uken fra mandag 26. mars vil trolig ligge mer enn fem grader under normalen. Foto: Kart: StormGeo

Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

Elsker du knirkende snø, hvite landskaper og godt skiføre? Gled deg. En helt spesiell værsituasjon gjør at vi kan få kaldt, tørt vær ut hele mars – til over påske!

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ja, de siste langtidsvarslene fra StormGeo øker sannsynligheten for at den kalde og tørre værtypen som nå kommer, vil vare i hele seks uker!

OBS: Les seksukersvarsel i bunnen av artikkelen!

De siste ukene har nye prognoser bare bekreftet dette – den eneste endringen er at det ser ut til å bli hakket kaldere – særlig i starten av kuldeperioden, i månedsskiftet februar-mars.

For ordens skyld: Påsken starter med palmesøndag 25. mars, og avsluttes 2. påskedag 2. april.

KALDE UTSIKTER: Slik så det ut ved Kikutstua i Nordmarka ved Oslo 4. februar. Hele landet kan få kaldt, tørt og stabilt vintervær helt til april. Foto: Stella Bugge

– Det er en spesiell situasjon, tilsvarende har vi bare sett en håndfull ganger, medgir meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Han er en av flere meteorologer som lager seksukersvarsler for kraftbransjen i Skandinavia og Europa. To ganger i uken leveres nye utsikter for hvordan værtypen blir halvannen måned fram i tid.

Oppvarming av stratosfæren

– For en uke siden skjedde det en brå oppvarming av stratosfæren over polområdene, noe som resulterte i at polarvirvelen ble brutt ned. Dette er en situasjon som ofte medfører at den milde og gjerne fuktige vestavinden dør ut og erstattes med kald, tørr østlig vind, forklarer han.

Oppvarmingen av stratosfæren var svært kraftig:

– Ja, luftmassene som ligger 25–30 kilometer over bakken gikk fra 83 minusgrader til 33 minus–temperaturen steg med 50 grader på bare 4–5 dager. Dette er en av de topp fem kraftigste oppvarmingene av stratosfæren vi har sett.

STABILT KALDT: Når været legger om til kald og stabil vinter denne uken, kan den værtypen bli stabil ut mars, mener meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo. Foto: Vågenes, Hallgeir

les også

Meteorologene om vinterferieværet: Mye fint vær i vente

Han sammenligner denne vinterens oppvarmings-hendelse med tilsvarende oppvarminger i blant annet 2010 og 2013, som begge resulterte i ukevis – nærmere en måned – med stabilt, tørt vintervær.

I tillegg har vinden i den resterende polarvirvelen blitt målt til svært svak–bare 2–3 ganger er polarvinden blitt målt så spak. Restene av polarvirvelen ligger for tiden over Canada.

les også

Slik tenner du opp riktig når du fyrer med ved

Kaldt i hele Europa

Den kalde værtypen etablerer seg over Europa og Skandinavia i løpet av denne uken, og vil gi mye pent, kaldt vintervær over Skandinavia.

– Vi ser ut til å få svært tørre forhold, med moderat kulde. Mellom-Europa vil derimot bli utsatt for vedvarende sterk og kald østavind.

Langtidsvarslene på Yr.no tyder på at dette slår til. Både Berlin og Praha kan vente tosifret antall minusgrader i neste uke, og til og med Venezia kan våkne opp med minusgrader.

les også

Sesongvarslene spår mild vinter, men denne meteorologen tror ikke på det

Mens været normalt preges av lavtrykk fra vest, vil vi i de kommende ukene oppleve at høytrykk kommer fra øst–og enkelte passerer også ut i Atlanterhavet.

– Da ser det ut til at vi kan få kald nordavind i bakkant av disse høytrykkene, antyder Håvik Korneliussen.

les også

Vi fyrer mindre med ved

Så hvor lenge til den kalde, tørre vinteren vare? De siste prognosene tyder på at dette vil vare og vare–muligens ut hele mars måned.

– Det er svært sannsynlig at dette varer de to neste ukene, og når vi sammenligner med tilsvarende episoder tidligere, så har alle de siste vart svært lenge. Det er altså ikke utenkelig, og fullt mulig at denne situasjonen varer ut hele mars. De siste prognosene bare bekrefter dette, sier Frode Håvik Korneliussen.

Gir store utslag

En av Norges eksperter på plutselig oppvarming av atmosfæren, klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret, har fulgt fenomenet:

– Normalsituasjonen om vinteren er at polarvirvelen består av en jetstrøm som fører lavtrykk inn mot Norge fra vest. Det som har skjedd, er at polarvirvelen er splittet, og det gir store lokale utslag. Jetstrømmen er nå borte, og vi får i stedet høytrykk og temperaturer som i større grad tilsvarer våre breddegrader – altså betydelig kaldere. Hvor lenge det vil vare, avhenger av hvor raskt polarvirvelen kommer tilbake til normalen, det kan gå to uker eller lenger.

Her er StormGeos seksukersvarsel:

Uke 1 (19.–25. februar): Høytrykk bygges opp over Skandinavia og gir en tørr og kald uke.

Uke 2 (26. februar – 4. mars): Høytrykk ligger over Skandinavia første del av uken, kan også gi utbrudd av nordlig polarluft som kan gi noe snøfall.

Uke 3 og 4 (5. −18. mars): Høytrykk vest for Skandinavia i begge ukene. Det kalde og tørre vær-regimet fortsetter.

Uke 5 og 6 (19. mars-1. april): Fortsatt et sterkt kaldt signal i modellene for disse ukene, noe som indikerer at hele mars ender opp kaldere enn normalen. Mer usikre signaler om nedbør, men trolig mindre enn normalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder