Beste rabattkoder og tilbud for januar 2021 hos Homeroom.
Høie tror tiltakene virker, men: − Risikoen for en ny bølge er stor
Helseministeren sier at smittetallene tyder på at tiltakene kan ha hatt effekt. Men han understreker at faren på ingen måte er over.
– Smitten ligger på et nivå hvor risikoen for en ny bølge og nye utbrudd er for stor, understreker Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag.
Det er aldri blitt registrert så mange smittetilfeller i Norge som i den første uken av 2021, viser VGs oversikt. Hele 166.759 personer testet seg – og minst 4758 av dem fikk positive prøvesvar.
Tirsdag ble det registrert 712 nye smittetilfeller i Norge. Dette er 47 flere enn snittet de foregående syv dagene, men færre enn forrige tirsdag, da 935 personer ble registrert smittet.
R-tallet er i dag anslått til 1,2, ifølge Folkehelseinstituttet.
Høie sier at vi må innstille oss på at vi ikke kommer dit vi var for et halvt år siden, med få tiltak.
Han minner om at mange land i Europa nå opplever en tredje smittebølge, som ikke har latt seg stoppe av nye restriksjoner.
– Vi må også forberede oss på at de neste ukene blir krevende og bruke dem på å hindre at vi kommer i samme situasjon som mange rundt oss, sier helseministeren.
Høie opplyser at regjeringen vil ta stilling til veien videre i helgen. Statsminister Erna Solberg vil mandag redegjøre for disse forholdene i Stortinget.
– Det er per i dag ikke aktuelt å innføre portforbud, opplyser justisminister Monica Mæland.
Tiltakene kan bli videreført
Men helseministeren ber befolkningen forberede seg på at tiltak videreføres.
– Vi har snakket mye om at vi må holde smitten lav for å beskytte sykehusene. Det er fortsatt veldig viktig. Men det er også veldig viktig å holde smitten lav for å beskytte kommunene. De har fått en stor, viktig oppgave – vaksineringen.
Sjekk smitten i din kommune i VGs coronaspesial
BEKYMRET: Helseminister Bent Høie på dagens pressekonferanse. Justisminister Monica Mæland i bakgrunnen. Foto: Terje Pedersen
Regjeringen forsterket smitteverntiltakene og justerte nasjonale anbefalingene fra 4. januar. Formålet med «krafttaket» og den sosiale nyttårspausen var å bryte en ny smittebølge.
Blant de nasjonale tiltakene som ble innført for ti dager siden, var:
- Alle som reiser inn til Norge, må teste seg for covid-19 så snart som mulig etter ankomst.
- Unngå gjester hjemme, unngå alle unødvendige reiser og utsett arrangementer.
- Det er skjenkeforbud og anbefaling om å utsette organisert idrett innendørs.
- Ungdomsskoler og videregående skoler er på rødt nivå.
- Undervisningen på høyskoler og universiteter skjer digitalt.
Helseministeren sier at de skjerpede, nasjonale tiltakene har vært nødvendige.
– Befolkningen å være forberedt på at vi ikke kan gå tilbake til laveste nivå på nasjonale tiltak, fordi det viste seg at det var for lavt, sier Bent Høie.
VAKSINER: Sprøyter med coronavaksiner klargjøres for et sykehjem i Oslo. De første vaksinene må lagres i opptil 70 minusgrader. Foto: Tone Spieler
FHI: Vaksinering går etter plan
De første 4000 dosene Moderna-vaksinene kom til Norge mandag. Da hadde vi hatt Pfizer/BioNTech-vaksinene siden romjulen. Risikogrupper er prioritert foran helsepersonell.
– 25.249 personer er i dag registrert som vaksinerte, opplyser direktør i FHI Camilla Stoltenberg.
Hun sier at vaksineringen går etter planen.
– Det er kontrollert, det er effektivt og det er raskt, sier Stoltenberg.
Begge vaksinene som er godkjent i Norge, krever to doser per person.
– Vi har derfor valgt å sette av vaksiner på et beredskapslager, for å sikre at vi har dose nummer to til alle som har fått første doser. Det gjør vi i tilfelle det blir problemer med produksjonen eller distribusjonen, sier Høie.
Når beredskapslageret på 60.000 doser er bygget opp, vil vaksinene gå rett ut til kommunene.
FHI-direktøren medgår at vaksineringen i starten har gått langsommere enn i noen andre land.
– Fremover vil vi bruke alle dosene og være trygge på at vi kan gjennomføre hele veien, fordi vi har et beredskapslager, sier Stoltenberg.
Se vaksinens vei hjem til deg:
FHI bekymret for mutasjoner
Folkehelseinstituttet er i dag mer bekymret for at virusmutasjonene som herjer i Storbritannia og Sør-Afrika, skal få fotfeste i Norge nå enn ved forrige risikovurdering 27. desember.
Så langt er det påvist 25 tilfeller av den britiske virusmutasjonen og ett tilfelle av den sørafrikanske virusmutasjonen her i landet.
FHI vurderer det imidlertid som lite sannsynlig at de nye variantene gir mer alvorlig sykdom.
– Vil teste alle på grensen
Justisminister Monica Mæland sier at Norge er et av landene i Europa med det strengeste testregimet på grensen. Regjeringen ønsker at alle som kommer, skal teste seg på grensen.
– Det er slik at når vi nå ser at risikoen for importsmitten øker, iverksetter vi flere tiltak. Vi skal ha bedre kontroll og begrense importsmitten så mye som mulig, sier justisministeren.
2. januar ble det obligatorisk å teste seg for alle som kommer til Norge fra utlandet. Testen må skje på grensen eller i kommunen man kommer til innen 24 timer.
– Vi jobber med å styrke testkapasiteten på grenseovergangene. Når det er skjedd, er målet å innføre obligatorisk test på grensen. Da fjerner vi 24-timersregelen, slik at alle må teste seg umiddelbart, sier Mæland.
TEST: Testkapasiteten bygges kraftig opp på grenseoverganger og flyplasser, forsikrer helseministeren. Foto: Heiko Junge / NTB
Bedre oppfølging av reisende
Regjeringen bevilger 650 millioner kroner til et nasjonalt telefonsenter som skal hjelpe kommunene med å følge opp de reisende etter ankomst. Senteret, som får 160 ansatte, opprettes av Helsedirektoratet.
Regjeringen arbeider også med å forbedre det digitale skjemaet for innreisende.
– Det vil effektivisere kommunenes arbeid med smittesporing og gjøre det lettere å følge opp at innreisende gjennomfører pliktig testing og karantene, sier justisministeren.
Bare en av fem reisende registrerer seg digitalt ved grensen i dag. Mæland mener at for mange bruker et papirskjema der kontaktopplysningene ofte blir mangelfulle.
De som kommer til Norge, må fremvise en coronatest tatt de siste 72 timene.
– De som kommer med falske attester på utført coronatest, risikerer bøter, i tillegg til bortvisning, sier Mæland.
– Krevende arbeidsmarked
– Arbeidsmarkedet kommer til å være krevende for mange en god stund til, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.
Tirsdag kom nye tall fra NAV som viser at det er registrert 193.800 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak. Det er 500 flere enn 15. desember, som er forrige uke NAV publiserte ledighetstall.
Statsråden bekrefter at de forhøyede satsene i dagpengeordningen og permitteringsreglene blir forlenget til 1. juli. Inntektsfordelingen for frilansere og selvstendig næringsdrivende blir forlenget like lenge.
– Slik kan de som har blitt permittert eller ledig under coronakrisen, få litt større økonomisk handlingsrom, sier arbeidsministeren.
Regjeringen foreslår også å forlenge ordningen som gir lærlinger rett på dagpenger.
Les også
Båtsfjord takket nei til glass med vaksiner: – Helt meningsløst
Tilbudet om ett hetteglass med vaksiner er så lite at det ikke monner, mener Båtsfjord-ordfører Ronald Wærnes.Nakstad om smittetall: – Kan tyde på en utflating
Espen Rostrup Nakstad er forsiktig optimist etter de siste dagenes smittetall. Men to ting bekymrer ham fremover.Tredje smittebølge? Derfor er de neste ukene avgjørende
De kommende to-tre månedene kan bli svært vanskelige for Norge, tror Espen Rostrup Nakstad.Tvil om coronatest ved innreise: Høie oppfordrer til stikkprøver og saftige bøter
Helseministeren oppfordrer kommunene til å ta stikkprøver for å sjekke om innreisende faktisk tar coronatest innen 24…
Flere artikler
Fra andre aviser
- Aftenposten
Regjeringens «sosiale nyttårspause» kan ha hatt effekt på smitten. Faren for en ny smittebølge er likevel stor, sier helseminister Bent Høie.
- Aftenposten
Smittetiltakene forlenges frem til midten av januar
- Bergens Tidende
Klar melding fra helseministeren: – Vær forberedt på å avlyse på julaften
- Aftenposten
Oslos byrådsleder overrasket: Ingen prioritering av byområder med høyt smittetrykk
- Aftenposten
Regjeringen endrer reglene for karantenehotell
- Bergens Tidende
Ny nasjonal smitterekord skaper bekymring