DRAPSGÅTEN I HOBØL: «Larvemannen» kan løse draps-gåter

BLINDERN (VG) Politiet kaller ham «larvemannen». Morten Stærkebyes innsikt i larver og fluer kan løse drapsgåter. Denne uken har biologistudenten bistått politiet i Hobøl-saken.

Det høres makabert ut, og for de fleste er tanken på døde mennesker, larver og fluer nokså frastøtende.

Men for Morten Stærkebye er det en vitenskap, som politiet kan ha stor nytte av når de skal oppklare drapssaker.

Spesialist

Ved å se hvilke typer larver og fluer som befinner seg på og i nærheten av en død person, kan hovedfagsstudenten i biologi blant annet fastslå dødstidspunktet. Denne uken har 26-åringen hjulpet drapsetterforskerne i Hobøl.

- Alt jeg kan si om Hobøl-saken, er at jeg har bistått Kriminalpolitisentralen, sier Morten Stærkebye.

En drapsetterforskning involverer mer enn polititeknikere, taktiske etterforskere og rettsmedisinere. Morten Stærkebye er en av tre norske spesialister på rettsentomologi. Enkelt sagt er dette læren om insekter i forbindelse med kriminalsaker. Ekspertene kan hjelpe politiet i å fastslå dødstidspunkt hos ofre, og i enkelte tilfeller dødsårsak og hvorvidt kroppen er flyttet etter at døden inntraff.

- Fluer legger egg på døde kropper. Eggene klekkes til larver som gjennomgår tre stadier, før de forpupper seg og blir fluer, forklarer Stærkebye.

Sterke inntrykk

Hastigheten på syklusen avgjøres av lufttemperatur og fuktighet. Stærkebye finner dødstidspunktet ved å sjekke hvilken temperatur døde mennesker har ligget i, kombinert med den insektsfaunaen som finnes på kroppen.

- Det kan høres enkelt ut, men temperatursvingninger gjør det hele ganske komplisert, sier han.

Han innrømmer at han har et fagfelt som ikke alle mennesker føler seg like vel med.

- Jobben kan innebære sterke syns- og luktinntrykk, men mye av arbeidet foregår også foran mikroskop og datamaskinen, sier han.

På åstedet

Morten Stærkebye ble kontaktet i begynnelsen av denne uken for å bistå drapsetterforskerne i Hobøl.

Han har vært på åstedet ved riksvei 120 for å måle lufttemperaturer og sjekke terrenget for insekter. Han har vært på Rettsmedisinsk institutt for å undersøke liket. Stærkebyes konklusjon skal sammenholdes med rettsmedisinernes funn, men er ennå ikke klar.

I beste fall kan dødstidspunktet fastslås med noen dagers sikkerhet. Dette vil gi politiet sikrere holdepunkter for hvilke opplysninger og tips som er relevante i saken, og kan bidra til at saken får en raskere løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder