Slutter og kutter i Aftenposten

Aftenpostens redaktør Einar Hanseid tar av seg spanderbuksene før han forlater jobben ved nyttår; for å spare penger gir ikke avisen «Hvem Hva Hvor» i julegave
til kunder og kontakter i år.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

LES OGSÅ: Tronskifte i "tanta"

I tillegg flyttes den årvisse julefesten for de ansatte i Aftenposten fra Oslo Plaza og til kantina i Postgirobygget.

- Det blir opplagt en rimeligere versjon ved å holde festen i eget hus. Jeg tror likevel det blir et hyggelig og samlende arrangement det første året i nytt hus, sier leder i Aftenpostens redaksjonsklubb, Håkon Letvik.

Aftenposten sliter med annonseinntektene, både for stillinger, rubrikk og eiendom. Resultatet i avisen er 25 millioner kroner dårligere enn i samme periode i fjor.

Schibsted skal sette i gang tiltak for Aftenposten som skal gi 80 til 100 millioner kroner bedring på bunnlinjen i løpet av første kvartal neste år.

Helt siden han ble ansatt som sjefredaktør i Aftenposten, har Einar Hanseid hatt en avtale om at han skulle slutte etter ti år. I går kunngjorde han sin avgang. 1. januar overtar Hans Erik Matre.

Forsøkt overtalt

- Jeg er blitt forsøkt overtalt, men jeg har valgt å opprettholde avtalen, sier Einar Hanseid til VG.

- Med de syv årene i VG har jeg vært sjefredaktør i landets to største aviser i til sammen 17 år. 19. november fyller jeg 60. Nå har jeg lyst til å ta det litt med ro. Fiske, gå på jakt - kose meg på hytta, fortsetter han.

Men han skal ikke bare slappe av. 1. januar går han over i ny stilling i Schibsted ASAs konsernadministrasjon.

Han legger ikke skjul på at det også blir svært vemodig å slutte i Aftenposten.

- Hver dag har vært like spennende, det har vært tøffe tider - og det er aldri morsomt å slutte i nedgangstider. Men på den annen side passer det aldri, sier Einar Hanseid - som har vært brukt som samtalepartner i prosessen med å finne sin etterfølger.

Schibsteds konsernsjef Kjell Aamot, som også er styreleder i Aftenposten, beklager Hanseids beslutning, men har forståelse for hans valg. Han er imidlertid godt fornøyd med å få Matre som Hanseids etterfølger.

Matre er i dag direktør i Schibsted ASA. Her har han hatt ansvar for deler av selskapets utenlandssatsing og eierskapet i norske regionaviser. Tidligere har Matre hatt flere ledende stillinger i norsk presse.

Ikke ferdigforhandlet

- Jeg ønsker å bevise at papiravisen fortsatt kan være en vinner i forhold til nett og TV. På en dag som denne ønsker jeg ikke å fokusere på det negative - men på det positive. Aftenposten har 1,8 milliarder kroner i året å lage avis for, sier Hans Erik Matre til VG.

Det er ikke mer enn tre uker siden han fikk den første forespørselen om å bli sjefredaktør i Aftenposten - og den endelige avtalen er ennå ikke ferdigforhandlet.

VGs ansvarlige redaktør Bernt Olufsen har en lignende avtale som Einar Hanseid. Ved nyttår har Bernt Olufsen sittet som redaktør i VG i ti år - og det vil han fortsette med.

- Jeg har ingen andre planer enn å fortsette med å være redaktør i VG. Jeg kan velge å gå av etter ti år, men det er ikke noe krav om at jeg må det, sier Olufsen.

Han beskriver sin avgående kollega som en av de mest journalistiske og produktorienterte redaktører norske aviser har sett, og sier at Hanseid har markert seg meget sterkt.

- Matre står overfor store utfordringer når det gjelder å modernisere Aftenpostens produksjon, samtidig som inntekter bortfaller og opplaget trues, sier Olufsen - som mener at Matre har de beste forutsetninger for å klare jobben etter blant annet å ha jobbet med utvikling og omstilling av regionaviser.

- Tror du dette betyr Aftenposten i tabloid?

- Jeg regner med at aftennummerets fremtid, samt formatet, er noe av det de må ta stilling til. Da vil tabloidformatet kunne være høyaktuelt, mener Olufsen.

Matre ville ikke gå inn på disse temaene i går.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder