SMITTSOMT: Meslinger er en svært smittsom virussykdom som gir utslett og feber. Foto: SHUTTERSTOCK

Tre personer smittet av meslinger

To barn fra Oslo og en helsearbeider fra Vestvågøy er, ifølge Folkehelseinstituttet smittet av meslinger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Alle de tre smittede er uvaksinerte, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Diagnosene skal være bekreftet med laboratorieprøver.

– Foreløpig vil det være vanskelig å si hvordan dette vil utvikle seg videre, og vi følger situasjonen nøye, sier Folkeinstituttets avdelingsdirektør for vaksineforebyggbare sykdommer, Didrik Frimann Vestrheim, til VG.

les også

Leder av Immunsviktforeningen: – Meslingvaksine bør bli obligatorisk

Det første tilfellet er en uvaksinert helsearbeider fra Vestvågøy kommune som trolig har blitt smittet på reise utenfor Norge. Pasienten ble innlagt på sykehus i Buskerud etter at vedkommende kom hjem fra reisen, men er nå utskrevet.

Vestvågøy kommune har ikke mistanke om flere smittede og det er nå gått over tiden for inkubasjon siden helsearbeideren var på jobb og i kontakt med andre ansatte.Vestvågøy kommune ber likevel personer som blir syke om å være ekstra oppmerksomme, skriver de i en pressemelding.

De to andre tilfellene er to uvaksinerte søsken fra Oslo.

Økning av smittetilfeller

De siste årene er det blitt registrert en økning av smittetilfeller i europeiske land blant annet fordi vaksinedekningen har gått ned. Også i vårt naboland Sverige har det vært en økning de siste månedene.

– Nye tall viser at det er mange meslingtilfeller i Europa – spesielt i noen land. Så hvis man skal ut på reise så må man være observant på det, sier Vestrheim.

Ifølge NTB melder Verdens helseorganisasjon (WHO) at over 20 000 ble smittet av meslinger i Europa i 2017. Det er en økning på 400 prosent med året før.

35 mennesker døde av den smittsomme sykdommen i fjor. Verst rammet er Romania, hvor det ble registrert 5652 nye tilfeller. Rett bak følger Italia med 5006.

les også

Flere nye meslingtilfeller påvist i Sverige

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine. Den verner mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen blir normalt gitt ved 15-måneders alder, og blir gjentatt i 6. steg på barneskolen. Vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969.

– Det viktigste er å begrense smitte i Norge, så vi oppfordrer til å vaksinere seg, fortsetter legen.

Kan ikke utelukke små utbrudd

Han forklarer at de første symptomene ligner forkjølelse og influensa, slik som hoste og feber. Deretter kommer utslettet etter noen dager.

Inkubasjonstiden for meslinger er 7 til 18 dager. Det er en svært smittsom virussykdom som i enkelte tilfeller kan føre til alvorlige komplikasjoner og i verste fall død.

Tidligere døde det årlig rundt ni barn i Norge på grunn av meslinger, ifølge Norsk Helseinformatikk. I 2017 var det kun ett tilfelle av meslinger her til lands. Det har ikke vært utbrudd av meslinger i Norge siden 80-tallet.

– Vi har generell høy vaksinasjonsdekning i Norge – men det kan være «lommer», altså grupper i befolkningen av uvaksinerte, som kan være nok til små utbrudd, forteller avdelingsdirektøren.

– Følger opp

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid vedrørende disse tilfellene.

– Vi følger opp dette i Norge, og forsøker å jobbe lokalt med kommunene som det gjelder. Vi har vært i kontakt med dem som er smittet, og hvem de kan ha vært i kontakt med mens de var smittebærere, sier Vestrheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder