Siv Jensen: – En seier i seg selv at Støre ikke ble statsminister

GARDERMOEN (VG) Frp-leder Siv Jensen tar et oppgjør med Arbeiderpartiets innvandringspolitikk fra landsmøtets talerstol – og hyller Sylvi Listhaug.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Frp sitter i regjering for fjerde år på rad når partileder Siv Jensen nå holder sin tale til landsmøtet. Det mens hun går inn i sitt 12 år som Frp-leder.

Frp-lederen ble møtt med så stor applaus da hun gikk opp på talerstolen på Frp-landsmøtet at hun måtte tørke en tåre før talen startet.

– Gjorde en strålende jobb

Siv Jensen står til gjenvalg på dette landsmøtet, men det er ingen tvil om at hun skal fortsette som partileder. I talen hyller Siv Jensen først Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, som selvsagt ankom landsmøtet på sykkel.

Så går hun over til å hylle Sylvi Listhaug, tross hennes dramatiske exit fra regjeringen.

I opptakten til fjorårets landsmøte skrev VG om en skjult maktkamp blant de to Frp-toppene.

Da skulle Frp velge sine nestledere på nytt – og jobben gikk til Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg. Listhaug ble aldri spurt – og ifølge VGs kilder mistenkte flere internt at Listhaugs opprykk til nestleder ble stoppet av Siv Jensen.

Både Listhaug og Jensen svarte den gang med at VGs opplysninger bare var sprøyt.

– Sylvi gjorde en strålende jobb i regjering! Sier Jensen fra talerstolen – noe som ble møtt med stor applaus fra salen.

PØLSEFEST: Frp startet landsmøtet med å dele ut pølser i brød til alle delegatene. Her er Sylvi Listhaug (Frp) og Siv Jensen (Frp) i sving. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ikke norske i hjertet

Innvandring er et gjennomgående tema i hele talen til Siv Jensen. Ikke overraskende starter hun med et angrep på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet (Ap).

– Jonas Gahr Støre ble ikke statsminister og Hadia Tajik ble ikke justisminister. Det er en seier i seg selv, sier hun innledningsvis.

– Ap var feige i innvandringspolitikken, fortsetter hun.

Hun sier at «det finnes også de som på tross av en eller to generasjoner i Norge insisterer på at deres verdier ikke ligger i Norge, men i det landet, som deres foreldre har forlatt».

– Det er mennesker som mener at koranen står over norsk lov.
De er kanskje norske på papiret, men de er det ikke i hjertet, sier Jensen.

– Regner du med at dette er et utsagn som vil provosere? spør VG.

– Nei. Og blir folk provosert av det, så får de bli det da. Jeg mener dette. Det er noe med, som vi alltid har sagt, at man skal følge de verdiene, normene og reglene som gjelder i dette landet hvis man ønsker å være her, sier Jensen til VG.

RØRT: Det var en rørt Siv Jensen (Frp) som ble mottatt med stående applaus på Frps landsmøte. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ap: Ikke overrasket

Jensen fikk under talen massiv applaus for å si «Arbeiderpartiet er ikke lenger i stand til å styre dette landet».

– Det vi ser nå er en svak leder for det største opposisjonspartiet som står i spagat i mange viktige saker, som i innvandringspolitikken. Den ene dagen prøver Støre å tøffe seg i innvandringspolitikken, sier Frp-lederen.

HELSE: Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug sitter i helsekomiteen for Frp på Stortinget. Her sørger de for at Frp-representantene får noe i magen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Jensen sier at Arbeiderpartiet og Støre har vært vinglete.

– Arbeiderpartiet går derfor ut og stempler vanlige mennesker som er bekymret for konsekvensene av høy innvandring. Og slik sporer en viktig debatt av, sier partilederen, sier Jensen.

Partilederen slår fast at Arbeiderpartiet som skal sitte med definisjonsmakten for hva som er anstendig. Arbeiderpartiet svarer at kritikken fra Frp ikke er særlig overraskende.

- Arbeiderpartiet ville tatt veldig mange andre valg enn det hun og regjeringen gjør. Vi ville snakket om Norges muligheter på en måte som trekker alle med og ikke setter folk opp mot hverandre. Vi ville vist at Norge på sitt beste er et Norge hvor forskjellene blir mindre, ikke større, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre i en e-post til pressen.

Sylvi Listhaug forteller: Slik var mitt fødsels-drama

Inviterer LO til samarbeid

Jensen inviterer LO til samarbeidet med Frp.

– Men det er vanskelig å samarbeide med en organisasjon som aktivt støtter opp under et annet politisk parti og fôrer Arbeiderpartiet med ressurser og valgkamppenger.

PÅ VEI OPP: Kronprins Jon Georg Dale sitter her til venstre for den ferske Frp-toppen Tor Mikkel Wara, som kom inn som justisminister etter å ha vært over 20 år ute av politikken. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hun slår fast LO og Frp har mye til felles.

– Det må være mulig å være for Fremskrittspartiets politiske løsninger og samtidig være organisert, sier partilederen.

– Jeg er opptatt av å samarbeide med en fagforening, ikke et politisk parti, slår hun fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder