BEKLAGER: Mazyar Keshvari har lagt seg flat etter reiseregningavsløringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortinget anmelder Keshvari for falske reiseregninger

Den profilerte Frp-politikeren Mazyar Keshvari er anmeldt og har trukket seg som leder i Oslo Frp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Stortingets administrasjon har torsdag levert en anmeldelse til Oslo politidistrikt for mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen til NTB.

– Saken er alvorlig. Vi er opptatt av å få brakt på det rene hva som er skjedd. Derfor har vi valgt å anmelde. For å få saken belyst, komme til bunns og vurdere om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier hun.

Bakgrunn: Beklager falske reiseregninger

Hun legger til at Stortingets presidentskap er orientert, men at beslutningen er fattet av Stortingets administrasjon. Nyheter kommer kun timer etter at det ble klart at Keshavari trekker seg som leder i Oslo Frp.

– I første omgang skal vi nå følge opp Keshvari ganske tett. Vi må ta vare på ham som en kollega. Så blir det sikkert en diskusjon om komitéplassering etter hvert. Men han har trukket seg fra tillitsvervet han hadde i Oslo Frp, sier partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi til VG.

– Har dere vurdert å ekskludere ham fra partiet?

– Som sagt skal vi ta vare på Keshvari, rydde opp i denne saken, og så må vi selvfølgelig ta en diskusjon innad i partiet.

Erna Solberg ber den profilerte Frp-politikeren om å rydde opp - se reaksjonen her:

Falske reiseregninger

Ifølge avsløringer i Aftenposten har Mazyar Keshvari fått utbetalt penger for reiser han ikke har gjennomført.

les også

Erna Solberg: Keshvari må rydde opp

I tidsrommet november 2016 til august 2018 har Keshvari levert reiseregninger for over en halv million kroner til Stortinget. Av dette utgjør 290.000 kroner reiser som ikke er dokumentert. Det er ikke dokumentert om hele summen gjelder fiktive reiser.

Keshvari har beklaget og innrømmet at han har fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Stortingsrepresentanten har vært sykemeldt siden 9. oktober.

– Glad for at han vil rydde opp

Limi, som leder Frps stortingsgruppe, forteller at partiet den siste tiden har fått informasjon fra lokallagsledere om at Aftenposten har kontaktet dem. Tirsdag fikk de en orientering av hans advokat, Arve Lønnum.

– Vi er jo sjokkert over det som har skjedd, det er overraskende og beklagelig. Vi er glad for at Keshvari selv har tatt initiativ til å rydde opp, sier Limi.

Både partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solbergs har reagert på avsløringene.

les også

Frps Keshvari beklager falske reiseregninger

– Dette er helt uakseptabelt og et alvorlig tillitsbrudd. Dette er et svik mot den tilliten han er vist som stortingsrepresentant og Frp-politiker, sier Jensen i en e-post til VG.

– Han må rydde opp og Stortinget må rydde opp, sier Solberg til pressen fra Brussel.

På spørsmål om det berører regjeringen, svarer Solberg at det tror hun ikke, siden dette er en enkelt representant, og ikke representativt for politikerstanden.

– Beklager dypt

Keshvaris advokat, Arve Lønnum, har sendt en uttalelse på vegne av Keshvari:

«Ved en rekke anledninger har han levert feil reiseregninger til Stortingets administrasjon, og fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Han vil ikke gjøre noe forsøk på å forsvare og bortforklare dette og gir en uforbeholden unnskyldning. Han innser det han har gjort er uakseptabelt og er svært preget av dette. Han beklager dypt overfor både partikolleger, kolleger på Stortinget, velgere og skattebetalere for feilene han har begått og misbruket av tilliten han har fått».

Politiet sa torsdag formiddag at de er i dialog med Stortingsadministrasjonen etter Aftenpostens avsløring av Mazyar Keshvaris (Frp) falske reiseregninger.

– De holder på å gjennomgå noe av materialet. Da vil vi bli orientert. Da vil vi se om det er grunnlag for å begynne en etterforskning på materialet de nå går gjennom. Det håper de å få klarhet i løpet av dagen i dag eller morgendagen, sa Rune Skjold, seksjonsleder økonomi og spesialetterforskning i Oslo-politiet, til VG

Skjold fortalte at de ikke er avhengige av en anmeldelse fra Stortinget for å starte etterforskning, men påpeker at det må ligge et straffbart forhold der.

– Dersom det foreligger et straffbart forhold, vil vi ta inn en sak til vurdering sammen med påtalemyndigheten for å se om det skal forfølges.

les også

AUF stenger døren for abortkompromiss med KrF

Tone E. Ims Larssen rykker inn som leder i Oslo Frp. Hun sier til VG at fylkesstyret syns saken er trist, men er opptatt av å ta vare på Keshvari.

–Når det gjelder rollen jeg skal påta meg, er det å drive best mulig politikk for Frp. Jeg skal gjøre den jobben så godt jeg kan, sier hun til VG.

Hun ble varslet om at partikollegaen hadde trukket seg fra tillitsvervet klokken 14.02 torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder