BLODIG SYN: Slik så supermåneformørkelsen ut fra Svalbard, der hele den totale formørkelsen var synlig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjelden super-blodig måne ble mørk

I noen timer onsdag ettermiddag sto månen i lys lue på himmelen – dersom du befant deg på rett sted.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var tre forskjellige månefenomener man kunne observere på himmelen onsdag ettermiddag. I tillegg til å være en såkalt blå måne, var månen også en supermåne. Når man i tillegg fikk se en total måneformørkelse var trioen komplett.

En blå måne referer til den andre fullmånen i måneden, mens supermåne betyr at månen er på sitt nærmeste i henhold til jorden. En total måneformørkelse henviser til at hele månen dekkes av jordens skygge.

Tre uvanlige månefenomener inntreffer onsdag

Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard har ikke en blå måne blitt formørket på omtrent 152 år, altså i 1866. Selve fenomenet var stort sett bare synlig lengst nord i landet.

Rød appelsinbåt

Den såkalte totalfasen, når skyggen fra jorden dekker hele månen, viste seg dessverre fra den beskjedne siden og fra fastlandet var den vanskelig å få øye på. Denne fasen foregikk fra cirka 13.51 til 15.07. Men etterpå skjedde det noe.

Se VG-lesernes bilder av supermåneformørkelsen

– Vi så ingenting i starten, det gikk tapt i det blå lyset fra himmelen og fra havet. Men rundt 15.08 gikk formørkelsen over i den delvise fasen. Da tente månen seg i en fantastisk rød appelsinbåt nede i venstre kant, forteller professor ved Universitetet i Tromsø, Steinar Thorvaldsen.

APPELSINBÅT: Før og etter den totale formørkelsen ser månen slik ut. Bildet er fra Reinøya nord for Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Hele Nord-Norge har tatt bilder

En god del mennesker gjorde som Thorvaldsen, og tok turen til Oldervika utenfor Tromsø for å få med seg fenomenet.

– Hele Nord-Norge har fått gode bilder. Det er en skikkelig naturopplevelse, å få oppleve skaperverket live, sier han.

Her er lesernes bilder av forrige «supermåne»

Andre steder var heldigere. På Svalbard kunne hele totalfasen observeres, med en stor rød måne.

– Alle som hadde klarvær fikk med seg noe her. Det var nok mulig å se så langt sør som Bodø, sier Thorvaldsen.

Ny sjanse for søringer

Ifølge professoren kommer det en ny mulighet til å se rød måne allerede 27. juli i år.

– Da vil formørkelsen være synlig i sør, men ikke i nord. Det er ingen supermåne, men dette er det uansett ikke stor forskjell på, sier han.

Norsk astronom sentral: Avslørte 72 nye galakser i det ytre verdensrom

Ifølge astrofysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter var det noen heldige sørpå som fikk skimte måneformørkelsen.

– Litt av jordskyggen kunne observeres, helt i kanten på månen. Men stort sett var det bare synlig i nord, forteller Brekke.

Støvete

Men hva forårsaker den røde fargen? Støv, sier Brekke.

– Man skulle kanskje anta at månen blir svart når den blir truffet av jordskyggen. Men sollyset går gjennom jordens atmosfære, og jo mer støv i atmosfæren, desto rødere måne. Det er samme mekanisme som forårsaker en rød solnedgang, sier Brekke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder