Her kan du sjekke hvor mye det blåser nå

Lurer du på hvor det blåser mest akkurat nå? Her kan du sjekke selv!

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Torsdag kveld og natt til fredag varsler Meteorologisk institutt ekstremvær på Vestlandet sør for Sognefjorden. Uværet har fått navnet «Aina», og spås på det verste å komme opp en vindhastighet på 35–40 meter i sekundet.

Lurer du på hvor det blåser mest? Det kan du sjekke i bildevinduet øverst i saken!

Kartet viser hvilken vei vinden blåser og i hvilken styrke, og du kan også navigere deg gjennom ulike høyder i atmosfæren. Før musepilen over kartet, og vindstyrken på stedet du velger, vil kunne avleses direkte i det firkantede feltet nede til venstre.

Bakgrunn: Varsler ekstremvær i natt

På kysten av Rogaland og Hordaland er det vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 meter i sekundet.

Natt til fredag er det vestlig full storm med 25 sekundmeter i kastene utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35 til 40 sekundmeter inn over land. Fra fredag morgen løyer vinden til nordvest liten til full storm og 25 sekundmeter.

Det ventes også høye bølger inn mot kysten, anslått til 8 til 11 meters høyde.

Sør-Vest politidistrikt opplyser på sin twitterkonto om at to trær har blåst ned ved Malheim og Stord, samt at et veiskilt ved Stavanger har blitt vrengt som følge av uværet.

Operasjonsleder for Vest politidistrikt opplyser til VG at det også for dem har vært en rolig kveld.

–Det har vært veldig rolig i forhold til hva vi forventet, heldigvis. Et par trær har knekt, men vi har ikke rykket ut på noen meldinger.

Natt til fredag lå det et stormsenter rett vest for Møre og Romsdal. Det ventes full storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger gir potensial for store ødeleggelser.

Her er meldingen fra meteorologene som vokter stormen:

– Det er nå observert vestlig full storm på kysten av Rogaland, vinden er ventet å øke utover kvelden og natten, og det kraftige vindfeltet kommer til å bevege seg nordover langs kysten. Torsdag kveld og natt til fredag vestlig full og til dels sterk storm 30 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35-40 m/s inn over land. Fra fredag morgen nordvest full storm 25 m/s, fredag kveld liten storm 22 m/s. Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35-45 cm over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, estimert til 8-11 m.

Uværet skaper også trøbbel i Nord-Norge. Flyplassen i Bodø måtte stenge i går ettermiddag. Fredag morgen er den fremdeles stengt.

–Vi har stengt frem til klokka 09:00 foreløbig etter det tar vi en ny vurdering, så får vi se om det er mulig å åpne eller om det blir ytterligere stenging. Det er ganske frisk vind, opp mot 60 knop, forklarer Roger Henriksen, operativ sjef for Bodø Lufthavn.

Vindskala

For ordens skyld: Liten storm er vind mellom 74,9 km/t og 87,8 km/t. Over dette kommer full storm, og passerer vinden 102,6 km/t snakker vi om sterk storm. Orkan er vind på over 117 km/t.

Ofte oppgis vind i meter per sekund, og da er liten storm vind mellom ca. 21 og 25 m/sek, full storm er vind mellom 25 og ca. 29 m/sek, og fra 30 m/sek og opp til ca. 33m/sek snakker vi sterk storm. Over dette har vi orkan.

Amerikansk-japansk

Den japanske modellen over vindsystemene på jordkloden er utarbeidet i Tokyo i Japan, og baserer seg på superdatamaskiner som regner ut værdata fra – hold deg fast – The National Weather Service's National Centers For Environmental Prediction's Environmental Modeling Center i Maryland i USA.

Vakthavende meteorolog Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt i Nord-Norge sier han ikke har sett akkurat denne modellen tidligere, men sammenligner den med sine egne systemer, og bekrefter overfor VG at det ser ut til å stemme på en prikk.

– Og hvis vi legger til grunn at denne modellen er korrekt, så stemmer det også at det akkurat nå blåser aller kraftigst i verden utenfor Norskekysten, sier Skoglund, og påpeker at det kan blåse kraftigere lokalt andre steder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder