STORM PÅ STORM: Slik vil det blåse onsdag morgen inn mot kysten fra Trøndelag og til Bodø. Foto: KART: STORMGEO

Varsler storm og store bølger fra Trøndelag til Sandnessjøen

Det har blåst hos nordlendingene i vinter, og natt til onsdag blåser det opp igjen – den femte stormen i februar. Det varsles sterk kuling til liten storm rett inn fra vest fra Salten til Trøndelag.

– Årsaken til alle stormene i nord er høytrykk som har ligget nokså fast over Kontinentet og presset lavtrykkene i en nordlig bane. Dette har også gjort at det har blitt ekstra styrke på vinden i lavtrykkene, forklarer meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo.

Sjekk været på www.pent.no!

LØRDAGSSTORMEN: Slik så det ut ved moloen i Bodø da stormen raste lørdag 16. februar. I alt fem stormer har slått inn over Nordland i februar. Foto: Rasmussen, Torstein / NTB scanpix

les også

Stormen i Nordland: Skader for flere titall millioner

Rett over Lofoten

Denne gangen slipper imidlertid selve Lofoten og Ofoten unna det verste:

– Selve lavtrykket kommer med sentrum midt over Lofoten, og dermed blir det lite vind akkurat der. Den sterkeste vinden kommer fra Salten litt sør for Bodø og sørover til hele kysten av Trøndelag. Vinden øker tirsdag kveld og ut over natten, og onsdag morgen vil det blåse sterk kuling til liten storm.

Meteorologisk institutt har varslet vanskelige kjøreforhold i området tirsdag kveld og onsdag.

les også

Gjør klart for vårhelg i sør – uværshelg og flomfare i nord

Rett vest

Vindretningen er verd å merke seg – det blåser rett inn fra vest, noe som tar ekstra. Og det er meldt om signifikant bølgehøyde i havet på 7–10 meter.

Vinden skal avta utover ettermiddagen onsdag, men det er ventet nokså frisk nordavind i bakkant av lavtrykket, som vil kunne gi kuling fra nord på yttersiden av Lofoten torsdag.

les også

Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland – 29 okser må slaktes

Men med onsdagsstormen kan det gå mot roligere tider i Nordland.

– Det kan se ut som om situasjonen med fast høytrykk over kontinentet endrer seg. Høytrykket trekker østover og dermed presses ikke lavtrykkene så langt nord lenger.

les også

Deler av fjøstak blåste av i uvær i Nordland – 29 okser må slaktes

Til helgen er det da ventet inn et nokså utbredt, men mer ordinært lavtrykk fra vest i en nokså vanlig bane inn mot Sør-Norge.

– Slik banen er nå, vil det kunne gi en del nedbør over hele Sør-Norge, men ikke veldig sterk vind, sier Mariann Aabrekk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder